De 22-jarige Rebekka Timmer is zaterdag door de leden van BIJ1 gekozen tot nieuwe partijvoorzitter. Ze kreeg 74 procent van de stemmen, zegt een woordvoerder van de partij. Timmer zat eerder al eens in het bestuur van BIJ1 en is medewerker van de Tweede Kamerfractie.

Nadat haar tegenkandidaat Jursica Mills zich vorige week plots had teruggetrokken, was Timmer de enige overgebleven kandidaat voor het partijvoorzitterschap. Voormalig partijvoorzitter Mills stapte op uit onvrede met de "toxiciteit en vriendjespolitiek" binnen de partij.

Mills was het volgens Het Parool ook niet eens met de kandidaatstelling van Timmer. De selectiecommissie had haar namelijk een negatief advies gegeven. "Rebekka lijkt weinig oog te hebben voor het volbrengen van de praktische, bestuurlijke taken die nodig zijn om BIJ1 als organisatie draaiende te houden", oordeelde de commissie volgens Het Parool. De Amsterdamse afdeling van BIJ1 zou zich achter het oordeel van de selectiecommissie hebben geschaard.

"BIJ1 gaat met dank aan de leden een nieuwe fase in", zei de 22-jarige Timmer in een reactie nadat ze tijdens een Algemene Ledenvergadering tot nieuwe partijvoorzitter was gekozen. "Het is tijd om te helen van een hectische periode, te reflecteren op wat er is gebeurd binnen onze partij, kijken wat er beter kan en welke stappen we daarvoor moeten nemen."