Voormalig PvdA-parlementariër Gijs van Dijk keert nog niet terug in de Tweede Kamer. Dat heeft hij laten weten aan partijvoorzitter Esther-Mirjam Sent, zo bevestigt een woordvoerder van de PvdA na een bericht van NRC.

Van Dijk vertrok in februari uit de Tweede Kamer na beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag in de privésfeer. Maar na het opstappen van Lilianne Ploumen als Kamerlid en politiek leider was hij de eerste die in aanmerking kwam om de vrijgekomen zetel in te nemen. Hij heeft tot 24 mei de tijd om daarover te beslissen.

Tegen NRC vertelt Van Dijk dat hij van een terugkeer afziet, omdat een onderzoek naar de beschuldigingen aan zijn adres nog niet is afgerond. "Ik heb er spijt van dat ik mijn zetel toen niet heb behouden. Dan was het onderzoek misschien sneller afgerond", zo citeert de krant de PvdA'er.

Van Dijk zegt niet te hebben overwogen als zelfstandig Kamerlid terug te komen. "Ik word nooit de 21e fractie. Zo zit ik niet in elkaar. Ik wil alleen de sociaaldemocratie vertegenwoordigen en daarvoor heb ik de fractie nodig." Attje Kuiken, de nieuwe fractievoorzitter van de PvdA in de Tweede Kamer, laat weten het besluit van Van Dijk te respecteren.

Het onderzoek van Bezemer & Schubad moet uitwijzen of Van Dijk in strijd met de gedragscode van de PvdA-fractie heeft gehandeld. Van Dijk zegt dat als het onderzoek hem vrijpleit, hij wel terug wil keren wanneer er een plek vrijkomt in de fractie.