Premier Mark Rutte heeft alleen onbelangrijke berichten gewist van zijn telefoon. Dat zei hij woensdag in reactie op berichtgeving van de Volkskrant dat hij jarenlang iedere dag sms'jes heeft gewist.

Rutte verwijderde jarenlang elke dag sms'jes van zijn telefoon, omdat hij te weinig ruimte op het apparaat had om de berichten op te slaan. Sms'jes die hij belangrijk genoeg vond om te archiveren, stuurde hij door naar ambtenaren. De rest verwijderde hij zelf, meldt de Volkskrant woensdag.

De premier zegt dat hij "nooit bewust" belangrijke zaken heeft achtergehouden door zelf te bepalen welke sms'jes bewaard moesten blijven en welke niet. De premier noemt die werkwijze tijdens een ingelast persmoment "conform de afspraken" en ziet er geen overtreding van de wet in.

Doordat de premier steeds zelf zijn sms-berichten verwijderde, valt volgens de Volkskrant niet te achterhalen of dat in lijn met de Archiefwet gebeurde. Volgens die wet moet de overheid belangrijke informatie bewaren en toegankelijk maken. Op die manier kan de overheid verantwoording afleggen. Ook kan de informatie van nut zijn bij onderzoeken.

De werkwijze van de premier kwam dinsdag aan het licht tijdens een rechtszaak die de Volkskrant had aangespannen. Volgens de landsadvocaat deed Rutte tijdens en voor de coronapandemie aan "realtime archivering". Pas afgelopen donderdag ontving de premier een nieuwe telefoon, aldus de Rijksvoorlichtingsdienst.

Rutte over wissen sms'jes: 'In lijn met gemaakte afspraken'
86
Rutte over wissen sms'jes: 'In lijn met gemaakte afspraken'