D66 heeft een oud-medewerkster financieel gecompenseerd voor fouten die zijn gemaakt rondom een onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag van partijprominent Frans van Drimmelen. De partij komt ook met een rectificatie en zegt "onterecht de indruk te hebben gewekt dat er geen sprake was van grensoverschrijdend gedrag binnen de partij".

De partijtop van D66 ging eind april ook al door het stof en erkende grote fouten te maken in het onderzoek naar de melding van de oud-medewerkster. Er was echter geen nieuw onderzoek nodig, aldus het bestuur.

De MeToo-zaak kwam eind 2020 aan het rollen. Een vrouw plaatste toen een verhaal op internet waarin ze een belangrijk lid van D66 beschuldigde van grensoverschrijdend gedrag.

Het ging om partijstrateeg Van Drimmelen. Hij zou vrouwen binnen de partij intimideren en manipuleren. Dat zou niet alleen de schrijfster van het bericht zijn overkomen, maar ook een andere D66-medewerker. Zo zou hij vrouwen binnen de partij aan een betere plek hebben willen helpen in ruil voor seks of een relatie.

Partij verzweeg grensoverschrijdend gedrag

D66 stelde een onderzoek in naar de klacht, maar concludeerde in een eerste rapport dat er geen aanwijzingen waren voor grensoverschrijdend gedrag. Uit vervolgonderzoek bleek echter dat de vrouw tóch gelijk had, maar die informatie werd door de partij niet naar buiten gebracht.

De partij geeft in de verklaring aan dat er geen volledige openheid werd gegeven om de oud-medewerkster te beschermen. "Het bureau zei: dan geven we iets weg van haar privacy, en zij zei van niet", zegt bestuurslid Wietske Veltman op de ledenbijeenkomst die over de kwestie is georganiseerd. "Primair ging het natuurlijk om haar privacy, dus daar zat frictie."

D66 zegt nu dat de partij meer open had moeten zijn. "Met de kennis van nu vindt het huidige bestuur dat toch expliciet opgenomen had moeten worden dat er sprake was van grensoverschrijdend gedrag en had de openheid moeten prevaleren."

De Volkskrant kwam erachter dat de partij het grensoverschrijdende gedrag al ruim een jaar verzweeg. Daarop vertrok Van Drimmelen bij D66. Partijleider Sigrid Kaag hield eerst vol dat zij niets afwist van de misstanden in haar partij, maar uit vervolgonderzoek van de Volkskrant bleek dat Kaag wel degelijk al ruim een jaar op de hoogte was van het onderzoek: zo hebben het slachtoffer en Kaag meermaals met elkaar geappt en gebeld.

D66 zegt 'onzorgvuldig' omgaan met melding te betreuren

D66 zegt het te betreuren dat de partij "onzorgvuldig" is omgegaan met de oorspronkelijke melding van het ongewenste gedrag van Van Drimmelen en met het BING-rapport van vorig jaar. "Wij menen dat nu alsnog een passende regeling is getroffen die tegemoetkomt aan de belangen van de oud-medewerkster."

Juridische uitgaven die ze heeft moeten doen, worden gecompenseerd en ze krijgt een tegemoetkoming voor immateriële schade die ze heeft geleden. De vrouw zal een aanzienlijk deel daarvan doneren aan een stichting die zich inzet voor vrouwenrechten. Ook de huidige werkgever van de oud-D66-medewerkster krijgt deels compensatie voor kosten die daar zijn gemaakt.