Een integriteitskwestie rond D66-Europarlementariër Samira Rafaela heeft tot een breuk geleid met haar enige partijgenoot in het Europees Parlement, Sophie in 't Veld. Medewerkers hebben hun beklag gedaan over machtsmisbruik en pestgedrag door Rafaela. Daardoor gaan delegatieleider In 't Veld en Rafaela elk hun eigen weg, bevestigen bronnen vrijdag na berichtgeving van NRC.

Drie voormalige medewerkers van de 33-jarige Rafaela zijn naar de integriteitscommissie van D66 gestapt, maakt NRC op uit vertrouwelijke documenten. Die heeft hun klachten gegrond verklaard.

Rafaela zou het niet eens zijn met de conclusies en dreigt volgens NRC uit de partij te stappen. Zondag zou de tot dusver binnenskamers gehouden kwestie aan de orde komen. De leden praten dan ook over het grensoverschrijdende gedrag door D66-prominent Frans van Drimmelen.

De getroebleerde verstandhouding van Rafaela met enkele van haar medewerkers heeft ook een wig gedreven tussen haar en In 't Veld, zeggen ingewijden. De Brusselse veteraan In 't Veld hielp Rafaela in 2019 nog om met voorkeursstemmen in het Europees Parlement te geraken, maar het tweetal trok vervolgens nauwelijks samen op.

Rafaela heeft inmiddels de samenwerking officieel opgezegd. Daardoor kunnen de twee bijvoorbeeld geen personeel meer delen en moest een medewerker vertrekken. Rafaela en In 't Veld zijn de enige twee leden van de D66-delegatie in het Europees Parlement.