De nieuwe minister van Onderwijs Robbert Dijkgraaf (D66) heeft de heropening van het hoger onderwijs "hoog op het prioriteitenlijstje" staan. Dat zei hij maandag na de eerste ministerraad van het kabinet-Rutte IV.

Momenteel is het hoger onderwijs nog gesloten om de verspreiding van corona tegen te gaan en volgen studenten hun colleges online. Vrijdag besluit het kabinet hoe het hoger onderwijs er de komende tijd gaat uitzien.

Voor de langere termijn denkt Dijkgraaf dat het onderwijs zich moet "wapenen" tegen corona en zich dient voor te bereiden op een toekomst met het virus. Daarom vindt de minister het belangrijk "dat we de gezondheid en toekomst van onze kinderen bovenaan zetten".

"De effecten van het virus blijven bij ons", aldus Dijkgraaf. Daarmee doelt hij ook op de achterstanden die in het onderwijs zijn ontstaan, nadat scholen en instellingen meerdere keren de deuren hadden moeten sluiten. Concrete ideeën hoe het onderwijs zich moet voorbereiden, heeft de nieuwe minister nog niet. Daarover wil hij eerst praten met organisaties in het onderwijsveld.

Eerder gingen het basis- en voortgezet onderwijs al wel open, nadat de kerstvakantie daar met een week was verlengd. Op scholen gelden wel veiligheidsmaatregelen, zoals preventief testen en mondkapjes op de gang vanaf groep zes.

Dit zijn de nieuwe ministers van Rutte-IV en dit gaan ze doen
95
Dit zijn de nieuwe ministers van Rutte-IV en dit gaan ze doen