Het nieuwe kabinet Rutte IV telt twintig ministers (Rutte meegeteld) en veertien staatssecretarissen. Maar wie zíjn al die mensen? Een overzicht: hier kun je alle ministers van kennen.

Premier en minister van Algemene Zaken: Mark Rutte

VVD, geboren op 14 februari 1967 in Den Haag

Loopbaan: Rutte is sinds 14 oktober 2010 premier en minister van Algemene Zaken. Hij leidde drie achtereenvolgende kabinetten. Daarmee is hij is hij na Ruud Lubbers de langstzittende minister-president ooit in Nederland.

Rutte maakte in 2002 zijn debuut in de landelijke politiek als staatssecretaris Sociale Zaken onder toenmalig premier Jan Peter Balkenende. Voor zijn politieke carrière was Rutte in dienst bij Unilever. De VVD'er studeerde geschiedenis in Leiden en is sinds 2008 gastdocent maatschappijleer op een middelbare school in Den Haag.

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken: Wopke Hoekstra

CDA, geboren op 30 september 1975 in Bennekom

Loopbaan: Hoekstra was minister van Financiën in het vorige kabinet. Naar verluidt had hij die functie ook graag in het nieuwe kabinet bekleed, maar het is nou eenmaal al jarenlang gebruikelijk dat deze post naar de op een na grootste partij in een regeringscoalitie gaat, in dit geval naar Sigrid Kaag van D66.

Voordat Hoekstra minister werd, was hij zes jaar Eerste Kamerlid. Voor zijn politieke carrière werkte Hoekstra na een studie Nederlands recht in Leiden onder meer voor Shell.

Dit zijn de ministers in het nieuwe kabinet

Mark Rutte (VVD), premier en minister van Algemene Zaken © ANP
Wopke Hoekstra (CDA), minister van Buitenlandse Zaken, ook vicepremier © ANP
Liesje Schreinemacher (VVD), minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking © VVD
Dilan Yeşilgöz (VVD), minister van Justitie en Veiligheid © ANP
Franc Weerwind (D66), minister voor Rechtsbescherming © ANP
Hanke Bruins Slot (CDA) minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties © ANP
Hugo de Jonge (CDA), minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening © ANP
Robbert Dijkgraaf (D66), minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap © ANP
Dennis Wiersma (VVD), minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs © ANP
Sigrid Kaag (D66), minister van Financiën, ook vicepremier © ANP
Kajsa Ollongren (D66), minister van Defensie © ANP
Mark Harbers (VVD), minister van Infrastructuur en Waterstaat © ANP
Micky Adriaansens (VVD), minister van Economische Zaken en Klimaat © ANP
Rob Jetten (D66), minister voor Klimaat en Energie © Pro Shots
Henk Staghouwer (ChristenUnie), minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit © Provinciale Staten Groningen
Christianne van der Wal (VVD), minister voor Natuur en Stikstof © ANP
Karien van Gennip (CDA), minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid © ANP
Carola Schouten (ChristenUnie), minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen © ANP
Ernst Kuipers (D66), minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport © ANP
Conny Helder (VVD), minister voor Langdurige Zorg en Sport © ANP

Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking: Liesje Schreinemacher

VVD, geboren op 13 mei 1983 in Rotterdam

Loopbaan: Schreinemacher is een van de onbekende gezichten in het nieuwe kabinet. Ze zat sinds 2019 namens de VVD in het Europees Parlement. Schreinemacher bemachtigde die zetel met voorkeursstemmen. Voordat ze Europarlementariër werd, was ze advocaat in het bouw- en aanbestedingsrecht.

Minister van Justitie en Veiligheid: Dilan Yesilgöz

VVD, geboren 18 juni 1977 in Ankara

Loopbaan: Yesilgöz was sinds mei vorig jaar demissionair staatssecretaris Economische Zaken en Klimaat in het vorige kabinet. Sinds 2017 zat ze namens de VVD in de Tweede Kamer. In haar eerste periode was Yesilgöz al woordvoerder Justitie en Veiligheid. Daarvoor was ze namens diezelfde partij drie jaar gemeenteraadslid in Amsterdam.

In de hoofdstad zette ze zich onder meer in voor het aanpakken en strafbaar stellen van straatintimidatie van vrouwen en lhbtiq+-ers.

Dilan Yesilgöz, de nieuwe minister van Justitie en Veiligheid

Dilan Yesilgöz, de nieuwe minister van Justitie en Veiligheid
Dilan Yesilgöz, de nieuwe minister van Justitie en Veiligheid
Foto: ANP

Minister voor Rechtsbescherming: Franc Weerwind

D66, geboren op 22 september 1964 in Amsterdam

Loopbaan: Ook Weerwind is een nieuw gezicht in politiek Den Haag. Wel schreef hij mee aan het verkiezingsprogramma van D66. Sinds 2015 is Weerwind burgemeester van Almere. Opvallend is dat hij in oktober bij Omroep Flevoland nog zei niet van plan te zijn om plaats te nemen in een nieuw kabinet als hij daarvoor gevraagd zou worden.

Eerder was Weerwind ook burgemeester in Velsen en in Niedorp. Verder is hij medeoprichter en bestuurslid van de Stichting Vriendschapsbanden Nederland Suriname en voorzitter van de Fietsersbond.

De twee ministers op het ministerie van Justitie en Veiligheid zullen veel gaan samenwerken met Eric van der Burg, beoogd staatssecretaris Asiel en Migratie. De VVD'er valt onder hetzelfde ministerie.

Franc Weerwind wordt minister voor Rechtsbescherming

Franc Weerwind wordt minister voor Rechtsbescherming
Franc Weerwind wordt minister voor Rechtsbescherming
Foto: ANP

Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties: Hanke Bruins Slot

CDA, geboren op 20 oktober 1977

Loopbaan: Bruins Slot is voormalig beroepsmilitair en Tweede Kamerlid voor het CDA. Ze zat in totaal negen jaar in de Kamer en groeide daar uit tot een van de steunpilaren van de CDA-fractie. Sinds 2019 is zij lid van de Gedeputeerde Staten van Utrecht.

Bruins Slot boog zich tijdens haar periode als Kamerlid vooral over defensie, volksgezondheid en sport. In 2019 viel haar naam even als opvolger van toenmalig CDA-leider Sybrand Buma, maar dat werd fractiegenoot Pieter Heerma.

Bruins Slot zal veel gaan samenwerken met Alexandra van Huffelen, de beoogd staatssecretaris Koninkrijksrelaties en Digitalisering. De D66'er was in het kabinet-Rutte III staatssecretaris Financiën.

Hanke Bruins Slot (CDA) minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Hanke Bruins Slot (CDA) minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
Hanke Bruins Slot (CDA) minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
Foto: ANP

Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening: Hugo de Jonge

CDA, geboren op 26 september 1977 in Bruinisse

Loopbaan: De Jonge was in het vorige kabinet minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), en vicepremier. Sinds begin 2020 bestonden zijn werkzaamheden hoofdzakelijk uit het bestrijden van de coronacrisis.

Voordat hij de landelijke politiek in ging, was De Jonge zeven jaar wethouder in Rotterdam. De Jonge had zelf wel verder gewild als minister van VWS, maar in de formatie is anders besloten. Ziekenhuisbaas Ernst Kuipers volgt hem op.

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap: Robbert Dijkgraaf

D66, geboren op 24 januari 1960 in Ridderkerk

Loopbaan: Dijkgraaf is hoogleraar theoretische natuurkunde aan de Universiteit van Amsterdam en directeur van het Institute for Advanced Study in Princeton (VS). Eerder was hij onder meer president van wetenschapsorganisatie KNAW.

In 2013 ontving Dijkgraaf de Spinozapremie, een van de hoogste Nederlandse onderscheidingen in de wetenschap. Hij was ook jarenlang een graag geziene gast in De Wereld Draait Door. Dijkgraaf vervulde niet eerder een politieke functie.

Dijkgraaf zal op zijn departement veel te maken krijgen met partijgenoot Gunay Uslu. Zij is beoogd staatssecretaris Cultuur en Media.

Princeton-topfysicus Robbert Dijkgraaf wordt minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Princeton-topfysicus Robbert Dijkgraaf wordt minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Princeton-topfysicus Robbert Dijkgraaf wordt minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Foto: ANP

Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs: Dennis Wiersma

VVD, geboren op 19 februari 1986 in Franeker

Loopbaan: Wiersma werd na de aftredens van verschillende bewindspersonen en de daarop volgende verschuivingen in het demissionaire kabinet op 10 augustus vorig jaar staatssecretaris Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Daarvoor zat hij al vier jaar in de Tweede Kamer namens de VVD. Tussen 2009 en 2010 was Wiersma vicevoorzitter van de Landelijke Studentenvakbond. Van 2011 tot 2013 was hij voorzitter van FNV Jong.

Opvallend is dat Wiersma voor de verkiezingen in 2003 op zestienjarige leeftijd op de kandidatenlijst stond van Lijst Ratelband van positiviteitsgoeroe Emile Ratelband.

Dennis Wiersma (VVD), minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs

Dennis Wiersma (VVD), minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs
Dennis Wiersma (VVD), minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs
Foto: ANP

Vicepremier en minister van Financiën: Sigrid Kaag

D66, geboren op 2 november 1961 in Rijswijk

Loopbaan: Kaag wordt de eerste vrouwelijke minister van Financiën en de eerste van D66-huize. Het is al jaren gebruikelijk dat de op een na grootste partij in een regeringscoalitie deze minister levert, al had zittend minister Wopke Hoekstra (CDA) naar verluidt graag doorgegaan.

In het vorige kabinet was Kaag minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en later minister van Buitenlandse Zaken. Zij stapte op na de chaotisch verlopen evacuatie uit Afghanistan nadat de Taliban daar de macht hadden overgenomen. Voor haar ministerschap was Kaag diplomaat bij de Verenigde Naties.

Kaag krijgt op haar ministerie veel te maken met Marnix van Rij (CDA), staatssecretaris Fiscaliteit, en de VVD'er Aukje de Vries, staatssecretaris Toeslagen en Douane.

Minister van Defensie: Kajsa Ollongren

D66, geboren op 28 mei 1967 in Leiden

Loopbaan: Ollongren was in het vorige kabinet minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Tijdens haar periode als minister werden haar taken om gezondheidsredenen voor een half jaar overgenomen door Raymond Knops. Ollongren begon haar carrière op het ministerie van Economische Zaken.

Als secretaris-generaal was ze van 2011 tot 2014 de rechterhand van premier Mark Rutte op het ministerie van Algemene Zaken. Tussen 2014 en 2017 was ze wethouder in Amsterdam.

Ollongren krijgt op haar ministerie veel te maken met Christophe van der Maat (VVD), staatssecretaris Defensie.

Kajsa Ollongren was minister van Binnenlandse Zaken en vicepremier en wordt minister van Defensie

Kajsa Ollongren was minister van Binnenlandse Zaken en vicepremier en wordt minister van Defensie
Kajsa Ollongren was minister van Binnenlandse Zaken en vicepremier en wordt minister van Defensie
Foto: ANP

Minister van Infrastructuur en Waterstaat: Mark Harbers

VVD, geboren op 19 april 1969 in Ede

Loopbaan: Harbers begon zijn politieke loopbaan in 1992 bij de VVD als deelgemeenteraadslid Kralingen-Crooswijk Rotterdam. Tussen 1995 en 2005 was hij lid van het hoofdbestuur van de partij en in 2006 ging hij in Den Haag werken, toen nog als politiek assistent van minister van Financiën Gerrit Zalm.

Sinds 2009 zit Harbers zelf in de Kamer. In kabinet-Rutte III was hij staatssecretaris Justitie en Veiligheid, tot hij op 21 mei 2019 moest aftreden vanwege het verkeerd voorlichten van de Kamer over incidenten met asielzoekers.

Harbers zal op zijn ministerie nauw samenwerken met Vivianne Heijnen (CDA), staatssecretaris Infrastructuur en Waterstaat.

Minister van Economische Zaken en Klimaat: Micky Adriaansens

VVD, geboren op 1 maart 1964 in Schiedam

Loopbaan: Adriaansens is sinds 2019 Eerste Kamerlid voor de VVD. Ze is onder meer voorzitter van de Eerste Kamercommissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Voor haar politieke carrière werkte ze voor een advocatenkantoor en bij een organisatieadviesbureau Twynstra Gudde. Adriaansens studeerde rechten en beleid en management gezondheidszorg aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Minister voor Klimaat en Energie: Rob Jetten

D66, geboren op 25 maart 1987 in Veghel

Loopbaan: Jetten zit sinds 2017 in de Tweede Kamer voor D66. Een jaar later volgde hij Alexander Pechtold op als fractievoorzitter van D66, om dit stokje in 2021 over te dragen aan Sigrid Kaag.

Het is voor Jetten de eerste functie in een kabinet. Eerder werkte hij bij ProRail en als voorzitter van de Jonge Democraten, de jongerenpartij van D66. Ook zat hij in de gemeenteraad in Nijmegen.

Beide ministers van het ministerie van Economische Zaken zullen nauw gaan samenwerken met Hans Vijlbrief (D66), staatssecretaris Mijnbouw.

Huidig Kamerlid Rob Jetten wordt de eerste minister voor Klimaat

Huidig Kamerlid Rob Jetten wordt de eerste minister voor Klimaat
Huidig Kamerlid Rob Jetten wordt de eerste minister voor Klimaat
Foto: ANP

Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit: Henk Staghouwer

ChristenUnie, geboren op 14 februari 1962 in Hoogkerk

Loopbaan: Voor Staghouwer is landbouw geen nieuwe portefeuille. Als lid van de Gedeputeerde Staten van Groningen hield hij zich al bezig met onder meer Landbouw, Wadden, Natuur en de gaswinning. Voordat Staghouwer voor de ChristenUnie de politiek in ging was hij eigenaar van een bakkerijketen.

Minister van Natuur en Stikstof: Christianne van der Wal

VVD, geboren op 13 november 1973 in Oldenzaal

Loopbaan: Van der Wal begon in 2010 als gemeenteraadslid voor de VVD in Harderwijk. Tussen 2014 en 2019 was ze daar wethouder. Sinds 2017 was ze landelijk partijvoorzitter van de VVD. Ook is ze sinds 2019 lid van de Gedeputeerde Staten van Gelderland. Daar is zij onder meer verantwoordelijk voor economie, innovatie en luchtvaart.

Christianne van der Wal wordt minister van Natuur en Stikstof.

Christianne van der Wal wordt minister van Natuur en Stikstof.
Christianne van der Wal wordt minister van Natuur en Stikstof.
Foto: ANP

Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid: Karien van Gennip

CDA, geboren op 3 oktober 1968 in Leidschendam

Loopbaan: Karien van Gennip is geen onbekende in Den Haag. Eerder was ze al staatssecretaris Economische Zaken in de kabinetten Balkenende-II en Balkenende-III. Daarvoor werkte ze als directeur bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en als bestuurslid bij het CDA in Amsterdam.

Ze was in 2004 de eerste bewindspersoon die zwangerschapsverlof nam. In 2008 verliet ze Den Haag om aan de slag te gaan bij ING.

Minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen: Carola Schouten

ChristenUnie, geboren op 6 oktober 1977 in Den Bosch

Loopbaan: Schouten is nu nog minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en vicepremier. Ze begon haar politieke werk als beleidsmedewerker werk en inkomen bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Kort daarna ging ze werken als fractiemedewerker bij de ChristenUnie. In 2011 werd ze Tweede Kamerlid voor die partij. Datzelfde jaar werd ze door de parlementaire pers verkozen tot politiek talent van het jaar.

Carola Schuiten wisselt haar ministerspost op Landbouw in voor die van Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen

Carola Schuiten wisselt haar ministerspost op Landbouw in voor die van Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen
Carola Schuiten wisselt haar ministerspost op Landbouw in voor die van Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen
Foto: ANP

Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport: Ernst Kuipers

D66, geboren op 14 december 1959 in Meppel

Loopbaan: Ernst Kuipers is sinds 2013 voorzitter van de raad van bestuur van het Erasmus MC en sinds 2015 van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, dat over de (corona)patiëntenverspreiding gaat. In die laatste functie werd hij de laatste twee jaar een prominent gezicht van de coronacrisis.

Met Kuipers staat voor het eerst in twintig jaar weer een arts aan het roer op het ministerie van Volksgezondheid. De laatste was Els Borst (ook D66) tot 2002.

Minister voor Langdurige Zorg en Sport: Conny Helder

VVD, geboren in 1958

Loopbaan: Helder werkte als bestuurder bij zorginstelling tanteLouise in Bergen op Zoom en zorgbranchevereniging ActiZ. Tijdens de coronacrisis kwam ze op voor de ouderen in verpleeghuizen en zette ze in het begin een distributieplan op voor beschermingsmiddelen voor verpleeghuizen. Hierdoor viel ze op in Den Haag, waar ze nu de minister voor Langdurige Zorg en Sport zal worden.

De twee ministers van het ministerie van VWS zullen veel gaan samenwerken met Maarten van Ooijen (ChristenUnie), de staatssecretaris Jeugd en Preventie.