Het gaat niet meer lukken om voor Sinterklaas een coalitieakkoord te bereiken. Wel hoopt VVD-leider en demissionair premier Mark Rutte "van harte" dat het voor de Kerst nog lukt. Hij zei zaterdag op een digitaal VVD-congres dat iedereen "ervanaf wil zijn en die start wil maken".

Vanuit de VVD zal het vooral op secondant Sophie Hermans aankomen. Rutte erkende dat hij zich mede door de coronacrisis veel minder met de formatie bezighoudt dan Hermans. Daar voelt hij zich "haast een beetje schuldig" over. "Er komt heel veel bij haar terecht", zei Rutte, die blij is als hij bij formatiegesprekken aanwezig kan zijn.

Het is volgens Rutte niet raar dat er bijna acht maanden na de verkiezingen nog geen akkoord is. Het duurde ruim zes maanden voordat de partijen eruit waren wie met wie zou onderhandelen. Volgens Rutte is het dan "echt niet gek" dat partijen nog zes tot acht weken aan een regeerakkoord schrijven.

Het kabinet-Rutte IV moet "meer transformerend" worden dan zijn vorige, vindt de premier. "Met meer elan."

Rutte III stond volgens hemzelf nog grotendeels in het teken van herstel na de economische crisis. Nu staat Nederland er economisch sterk voor en is het tijd om problemen rond veiligheid, klimaat en onderwijs op te lossen, zei Rutte. "Daar is op zich ook geld voor. Of het allemaal lukt, kan ik niet garanderen."