Er komt misschien extra compensatie voor huishoudens met lage inkomens. Het demissionaire kabinet trekt voor volgend jaar in totaal 3,2 miljard euro uit om burgers en bedrijven tegemoet te komen in de enorm gestegen gasprijs, maar in de huidige plannen zijn huurders van slecht geïsoleerde woningen daar minder mee geholpen.

Het kabinet maakte twee weken geleden bekend dat een belastingkorting op de energierekening stijgt en dat de elektriciteitsbelasting daalt.

Grosso modo komt het erop neer dat een huishouden met een gemiddeld verbruik (1.170 m3 gas en ruim 2.384 kWh elektriciteit) met deze maatregelen 400 euro per jaar minder belasting betaalt op de energierekening.

Maar in dat gemiddelde zit het probleem, vinden sommige partijen. Huishoudens met de laagste inkomens worden het hardst geraakt door de hoge gasprijs. Voor die groep moet extra compensatie komen.

D66 en CDA willen dat het kabinet samen met de gemeenten gaat onderzoeken of deze huishoudens een "energietoelage" kunnen krijgen. Daarvoor moet met 200 miljoen euro binnen de huidige compensatieregeling worden geschoven.

D66-Kamerlid Alexander Hammelburg wilde een "garantie" van het kabinet voor de "allerarmsten die door hun hoeven zakken."

Demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief (Financiën) reageerde positief op het voorstel. Hij wilde nog wel samen met de gemeenten kijken of het plan uitvoerbaar is en of het financiële plaatje klopt.

Linkse partijen vroegen om alternatieven

Er waren meer partijen die zich zorgen maakten over deze groep. SP-Kamerlid Mahir Alkaya voorziet bijvoorbeeld dat huurders in slecht geïsoleerde huizen het hardst worden getroffen door de hoge gasprijzen. De belasting op gas blijft gelijk.

Tegelijkertijd zullen huizen die al van het gas af zijn - meestal de wat nieuwere woningen - meer profiteren van de lagere elektriciteitskosten.

"Krijgen mensen in een sociale huurwoning met een oude cv-ketel en enkel glas extra compensatie?", wilde Alkaya daarom van Vijlbrief weten. Hij suggereerde bijvoorbeeld een belastingvoordeel waar vooral lage inkomens van profiteren (verhoging van de algemene heffingskorting).

Maar Vijlbrief had toen al laten weten dat hij het plan van D66 en CDA voor een energietoelage had omarmd. "Daar zit geen woord Spaans bij", aldus de bewindsman.

Bovendien moest het kabinet snel handelen, zoals de Kamer dat ook had gevraagd. Dan is er geen tijd om uitzonderingsregels te bedenken, benadrukte Vijlbrief. "Dit was het snelste dat kon. Dat heeft iets van een kanon en een mug."

Ook PvdA en GroenLinks riepen het kabinet op tot meer maatwerk voor de groep die de meeste last heeft van de hoge gasprijzen als gevolg van het type woning waar zij in wonen. PvdA'er Henk Nijboer verzocht het kabinet verhuurders die woningen met het energielabel E, F of G verhuren, een korting van 200 euro aan hun huurders te laten betalen.

Vijlbrief zal de Kamer binnenkort informeren over hoe hij deze huishoudens precies gaat helpen.