Het kabinet werkt aan een compensatie voor de fors hogere energierekening. Als gevolg van de flink gestegen gasprijzen valt die voor veel huishoudens hoger uit. Mogelijk wordt vrijdag een plan gepresenteerd. Welke opties liggen op tafel?

Naar verluidt onderzoekt het kabinet drie routes om huishoudens voor de opgelopen kosten te compenseren. Daarbij wordt streng gekeken naar de inkomenseffecten bij de verschillende inkomensgroepen.

Huishoudens die de compensatie het hardst nodig hebben, moeten ook het meest worden gecompenseerd. "De hulp moet op de juiste plek belanden", zei demissionair staatssecretaris Dilan Yesilgöz (Economische Zaken) donderdagmiddag tegen de Tweede Kamer.

Ook de Tweede Kamer wil dat de compensatie bij de juiste huishoudens terechtkomt, maar dat is een ingewikkelde puzzel, benadrukken Haagse bronnen.

Energiebelastingen kunnen omlaag

Allereerst wordt gekeken naar de gebruikerskant door de belastingen op de energienota te verlagen. Huishoudens betalen twee soorten belasting: de energiebelasting en de Opslag Duurzame Energie (ODE). Beide belastingen lopen via het verbruik. Dus hoe meer elektriciteit en gas je verbruikt, hoe hoger de rekening. Het is mogelijk dat het kabinet deze belastingen voor een specifieke periode verlaagt.

De ODE is een klimaatbelasting waarmee de opwekking van duurzame energie wordt gestimuleerd. Het kabinet zou niet de voorkeur geven aan het draaien aan deze knop.

Het is ook mogelijk om te draaien aan de knop voor de vaste korting op de energierekening die alle huishoudens krijgen. Die korting is voor iedereen hetzelfde, ongeacht het verbruik. De korting staat voor 2021 op ruim 550 euro.

Meer korting op inkomstenbelasting

Dan is er de optie om huishoudens via de inkomstenbelasting met de algemene heffingskorting te compenseren. Iedereen met een inkomen, of dat nou uit werk of via een uitkering is, krijgt deze korting. Daarbij geldt: hoe lager het inkomen, hoe meer korting.

Als het kabinet deze route neemt, wordt het wel lastig om uit te leggen dat de stijgende energielasten worden gecompenseerd via het inkomen.

Isoleren aantrekkelijker maken

Een derde mogelijkheid vergt meer tijd, maar is wel duurzamer: isoleren van woningen aantrekkelijker maken. De overheid springt al financieel bij om dit aantrekkelijk te maken. Nu wordt erover gedacht om de subsidieregelingen verder uit te breiden. Isolatie is een "absolute prioriteit", zei Yesilgöz donderdagmiddag tegen de Tweede Kamer, maar ze gaf toe dat het geen oplossing is voor de korte termijn.

Ze benadrukte dat het probleem van de stijgende gasprijzen de "volle aandacht" van het kabinet heeft. "We hopen op korte termijn duidelijkheid te kunnen geven over de stappen die we nemen."

Mogelijk komt het kabinet vrijdag met een plan, maar het kan ook zijn dat er nog verder gepuzzeld moet worden om de juiste huishoudens te compenseren. De Kamer wil in ieder geval voor 1 november meer duidelijkheid.

Hierdoor stijgt de energierekening voor veel huishoudens
154
Hierdoor stijgt de energierekening voor veel huishoudens