Sinds de Tweede Wereldoorlog is geen enkel kabinet zo lang demissionair geweest als het huidige kabinet-Rutte III, heeft het Montesquieu Instituut voor parlementaire geschiedenis becijferd. Premier Mark Rutte diende op 15 januari van dit jaar - donderdag 273 dagen geleden - het ontslag van zijn kabinetsploeg in.

Het record was in handen van het kabinet van Joop den Uyl, dat in 1977 na vier moeizame jaren viel vanwege een meningsverschil over grondpolitiek. Dat kabinet werd na 272 dagen opgevolgd door het eerste kabinet-Van Agt.

Het ziet ernaar uit dat ook het formatierecord dit jaar gebroken gaat worden, merkt het Montesquieu Instituut op. Als de onderhandelende partijen er op woensdag 27 oktober nog niet uit zijn, duurt deze formatie langer dan die van 2017. Toen was er pas 225 dagen na de verkiezingen een kabinet aangetreden.

Momenteel wordt onderhandeld door VVD, D66, CDA en ChristenUnie. Dat zijn dezelfde partijen als in de huidige coalitie. Hoewel er al lange tijd gepraat wordt, zijn de inhoudelijke gesprekken pas vorige week begonnen.

Tot er een nieuw kabinet zit, wordt de zittende ploeg van Rutte geacht geen nieuw beleid te maken en alleen lopende zaken af te handelen. Dat leidt tot maatschappelijke en politieke irritatie, omdat er nog veel problemen liggen die opgelost moeten worden, zoals de kinderopvangtoeslagaffaire en de stikstofcrisis.

We gaan richting de langstdurende kabinetsformatie ooit
97
We gaan richting de langstdurende kabinetsformatie ooit