Het demissionaire kabinet maakt toch geld vrij om salarissen in de zorg te verhogen. Het gaat om structureel 675 miljoen euro extra, meldt het ministerie van Volksgezondheid. Daardoor gaan de middeninkomens in de zorg met 1,5 procent omhoog. Om de maatregel te kunnen betalen, wordt de zorgpremie jaarlijks 13 euro duurder.

Eerder gaf het kabinet nog geen gehoor aan oproepen tot hogere zorgsalarissen vanuit de Tweede Kamer, maar vorige week werd een motie van de SP en de ChristenUnie daarover aangenomen.

De Kamer wilde dat de kosten betaald zouden worden via een belastingverhoging voor grote bedrijven, maar dat kan niet volgens de wet, zei demissionair premier Mark Rutte donderdag tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen in de Tweede Kamer.

"Nonsens", zei GroenLinks-leider Jesse Klaver daarop. "Die regels maakt de overheid zelf."

SP-leider Lilian Marijnissen, samen met ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers de indiener van het voorstel, is eveneens niet te spreken over de uitleg van Rutte. "U maakt er een technisch verhaal van. Het gaat erom dat het kabinet nu niet doet wat de Kamer wil."

Rutte wil wat langer de tijd om na te denken over de dekking. Hij noemde de uitvoering van aangenomen moties "extreem relevant". Als de Kamer daarom volhoudt de financiering via winstbelasting te laten lopen, dan moet dat gebeuren.

Er was een ook begrip voor Ruttes verzoek om een en ander verder uit te werken. Segers vindt het geen enkel probleem om het kabinet wat meer tijd te geven. Hij vind het van zijn collega fractievoorzitters zelfs "misplaatst" om dit zo hoog op te spelen.

Hogere zorgsalarissen al langer onderwerp van discussie in Den Haag

Naast het verhogen van de zorgpremies wordt de maatregel ook deels bekostigd door de zogeheten inkomensafhankelijke bijdrage die omhooggaat. Werkgevers, gepensioneerden en zelfstandigen gaan daar 0,05 procent meer voor betalen.

Het verhogen van de zorgsalarissen is al een jaar lang onderwerp van discussie. Zo werd een motie van PVV-leider Geert Wilders vorig jaar aangenomen na een "fout" van een Kamerlid van coalitiepartij ChristenUnie: Stieneke van der Graaf stemde per ongeluk voor de motie, waardoor die een meerderheid haalde. Daarna zei het kabinet de motie niet te gaan uitvoeren.

Ook snelden Kamerleden van de coalitie vorig jaar augustus snel het Kamergebouw uit aan het einde van een coronadebat, zodat er niet genoeg leden overbleven om een hoofdelijke stemming (76 aanwezigen) te houden.