VVD'er Henk Kamp is de beoogde minister van Defensie. Ben Knapen van het CDA is dat voor het ministerie van Buitenlandse Zaken, zo melden ingewijden dinsdag.

Kamp volgt bij Defensie Ank Bijleveld (CDA) op, die vrijdag aftrad naar aanleiding van de evacuatieoperatie uit Afghanistan. De Tweede Kamer nam vorige week een motie van afkeuring tegen haar aan.

In kabinet-Rutte I was Kamp minister van Sociale Zaken, waarna hij in Rutte II minister van Economische Zaken werd. Ook was hij twee keer minister in kabinetten van voormalig premier Jan Peter Balkenende.

D66'er Sigrid Kaag trad een dag voor Bijleveld af, ook na een motie van afkeuring over Afghanistan. Ze volgde eerder dit jaar VVD'er Stef Blok op als minister van Buitenlandse Zaken. Die schoof door naar Economische Zaken, waar minister Bas van 't Wout was uitgevallen met een burn-out.

Knapen zit op het moment nog in de Eerste Kamer en was staatssecretaris voor Buitenlandse Zaken in kabinet-Rutte I.

Veel verschuivingen in kabinet

In het demissionaire kabinet heeft de laatste tijd veel verschuivingen plaatsgevonden. Zo werd oud-wethouder van Den Haag Tom de Bruijn (D66) in augustus beëdigd als minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

Daarnaast is VVD-Kamerlid Dennis Wiersma staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid geworden. En D66-Kamerlid Steven van Weyenberg is benoemd tot staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat. Hij volgde Stientje van Veldhoven (D66) op, die haar post ook voortijdig verliet omdat ze ander werk had gevonden. Barbara Visser (VVD) volgde eind augustus partijgenoot Cora van Nieuwenhuizen op, die eveneens een andere baan had gevonden.