Ook demissionair minister van Defensie Ank Bijleveld stapt vrijdag op nadat zij donderdag een motie van afkeuring heeft gekregen. Een Kamermeerderheid steunde de motie, maar Bijleveld besloot - in tegenstelling tot demissionair minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag - in eerste instantie aan te blijven. In een persverklaring zei ze een dag later dat ze door de discussie over haar positie toch niet kan aanblijven.

"Ik wilde doorgaan om de taak waar ik voor sta af te maken", zei Bijleveld vrijdagmiddag in een toelichting op haar vertrek. "Voor de mannen en vrouwen die in de frontlinie staan. En om de opdracht om de tolken die nog in Afghanistan zijn - en op ons rekenen - in veiligheid te brengen te voltooien."

Een dag na de motie van afkeuring constateert Bijleveld dat dit niet langer haalbaar voor haar is. "Ik constateer echter dat mijn aanblijven onderwerp van discussie is geworden. Daardoor kan ik niet meer op een goede manier de verantwoordelijkheid dragen voor mijn mensen." Bijleveld zegt verder dat ze het werk van haar mensen niet in de weg wil staan.

Bijleveld legt uit waarom ze aftreedt als minister van Defensie
60
Bijleveld legt uit waarom ze aftreedt als minister van Defensie

Onvrede over trage reactie op situatie in Afghanistan

De motie van afkeuring die donderdag door een Kamermeerderheid werd aangenomen, kwam voort uit onvrede over de evacuaties uit Afghanistan. Die kwamen te laat op gang, waardoor mensen in het land zijn achtergebleven.

Demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) krijgt tijdelijk de leiding over het ministerie van Defensie, laat de Rijksvoorlichtingsdienst weten. Het CDA zal later een nieuwe minister leveren, die voor de duur van het demissionaire kabinet minister van Defensie blijft.

Eerder op vrijdag verliet CDA-leider Wopke Hoekstra de ministerraad om op het ministerie van Defensie met Bijleveld en andere CDA'ers te overleggen over de ontstane situatie. Hoekstra noemt het vertrek van Bijleveld "enorm jammer", maar zegt het wel te respecteren. Hij ontkent dat er vanuit de CDA-top druk op haar is uitgeoefend. "Zij is zelf tot de conclusie gekomen dat dit de enige weg was."