Kopstukken van het CDA hebben waarschijnlijk op het ministerie van Defensie overlegd over de rol van demissionair minister Ank Bijleveld (Defensie), zo melden ingewijden vrijdag. Na het vertrek van demissionair minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken) is de positie van Bijleveld in het geding: zij kreeg net als Kaag een motie van afkeuring van de Tweede Kamer.

Partijleider Wopke Hoekstra verliet voortijdig de ministerraad om op het ministerie van Defensie te overleggen. Volgens een ingewijde was partijvoorzitter Marnix van Rij ook aanwezig.

Verscheidene kabinetsleden van het CDA schoven vrijdag niet aan bij het wekelijkse ministersoverleg op het ministerie van Algemene Zaken. Hoekstra ging al snel via een uitgang van de Tweede Kamer weg en kwam pas een uur later terug. Hij wilde bij binnenkomst de pers niet te woord staan.

Richard van Zwol, een partijprominent die recent een rapport over de koers van het CDA heeft geschreven, arriveerde aan het begin van de middag bij het partijkantoor van het CDA in Den Haag.

Bijleveld kreeg al eerder tijdens debatten over het bombardement in Hawija flinke kritiek van de Tweede Kamer, maar ook toen bleef ze aan. De demissionaire bewindsvrouw adviseerde de CDA-top in het afgelopen half jaar na het zetelverlies en de crisis in de partij.

Zo reageert demissionair kabinet op vertrek Kaag
77
Zo reageert demissionair kabinet op vertrek Kaag