Ayfer Koç, de echtgenote van Pieter Omtzigt, zal zich bij de gemeenteraadsverkiezingen niet meer verkiesbaar stellen als raadslid bij het CDA in Enschede. Dat laat Koç zondagavond weten in een verklaring. Ze blijft wel aan tot de verkiezingen om haar periode als raadslid af te maken.

"De afgelopen tijd was door de gebeurtenissen binnen het landelijk CDA een enorme worsteling voor mij, mede door de grote persoonlijke impact op mijzelf en mijn gezin. Dat maakt dat ik mij niet meer vol enthousiasme, passie en overtuiging kan inzetten als CDA-volksvertegenwoordiger", aldus Koç.

De afdelingsvoorzitter van het CDA-Enschede Laura Pierik laat in een reactie op de verklaring weten begrip te hebben voor het besluit van Koç. "Er is bij iedereen enorm respect voor de manier waarop ze ook de afgelopen maanden is doorgegaan als raadslid voor het CDA-Enschede, ondanks de complexe landelijke situatie", zegt Pierik.

Omtzigt maakte in juni bekend zijn lidmaatschap van het CDA op te zeggen na een conflict met de partij. Desondanks liet Koç destijds weten aan te blijven als raadslid in Enschede.

Eerder deze week maakte Omtzigt bekend dat hij definitief niet terugkeert naar het CDA. Hij zal als zelfstandig Kamerlid verdergaan.