De leden van de PvdA liggen niet op voorhand voor de coalitieonderhandelingen met de VVD. Op een politieke ledenraad besloten zij niet te stemmen over een motie die ertoe oproept om weg te blijven van een nieuw kabinet-Rutte. De samenwerking met GroenLinks werd breed gesteund.

Binnen de PvdA klinkt kritiek op een eventuele kabinetsdeelname, omdat het zou betekenen dat er een nieuwe samenwerking komt met de VVD. Na deelname aan het kabinet-Rutte II leden de sociaaldemocraten de zwaarste verkiezingsnederlaag in hun geschiedenis.

De critici wilden met een motie verhinderen dat de PvdA nog eens in zee gaat met Rutte. Daartegen werd met succes bezwaar gemaakt, omdat het in strijd zou zijn met de partijregels. Die schrijven voor dat de leden achteraf oordelen over een eventueel onderhandelingsresultaat.

PvdA-leider Lilianne Ploumen had haar partijgenoten ertoe opgeroepen niet voor de formatiegesprekken te gaan liggen. Het gevolg zou zijn dat de rechtse partijen "hun gang kunnen gaan", waarschuwde zij. "Dan wordt de champagne ontkurkt in de boardrooms en blijven gewone mensen weer met lege handen achter."

Ploumen vindt dat het aan haar partij en GroenLinks is om de rechtse partijen "op het rechte pad te houden". Dat kan ook vanuit de oppositie, erkent Ploumen, maar ze wil "niet weer vier jaar naar stilstand kijken".

Lilianne Ploumen tijdens de politieke ledenraad van de PvdA.

Lilianne Ploumen tijdens de politieke ledenraad van de PvdA.
Lilianne Ploumen tijdens de politieke ledenraad van de PvdA.
Foto: ANP

Leden zijn vóór de samenwerking met GroenLinks

93 procent van de PvdA-leden stemde op dezelfde ledenraad voor de nauwe samenwerking met GroenLinks.

Een motie van de jongerenorganisatie Jonge Socialisten om de fracties in de Tweede Kamer helemaal samen te voegen, haalde het net niet. Wel steunt driekwart van de leden een voorstel om de Kamerfracties daar zelf onderzoek naar te laten doen.

Politiek leider Lilianne Ploumen benadrukt evenwel dat een samensmelting tussen de twee linkse partijen nu niet aan de orde is.