BIJ1 heeft Quinsy Gario uit de partij gezet, schrijft Trouw. Volgens een woordvoerder van de partij is zijn lidmaatschap ingetrokken vanwege "signalen dat niet iedereen zich veilig voelde binnen de partij". Deze signalen zouden met Gario te maken hebben.

Bij de Kamerverkiezingen van 17 maart stond kunstenaar en activist Gario op de tweede plek op de lijst van BIJ1. De partij behaalde één zetel, die is ingenomen door partijleider Sylvana Simons. Gario is haar eerste vervanger.

De Kiesraad kijkt niet naar partijlidmaatschap, maar naar de plek op de kieslijst. Zou Simons een stap terug doen, dan komt Gario alsnog in aanmerking voor de zetel, tenzij hij daarvan afziet.

Advocatenbureau Van Overbeek de Meyer onderzocht de zaak. Volgens de woordvoerder van BIJ1 is het bestuur van de partij geschrokken van de resultaten. Daarop werd besloten Gario's lidmaatschap in te trekken. De partij maakt niet meer bekend over waarom hij uit de partij is gezet.

Volgens Gario had hij zelf pestgedrag en machtsmisbruik binnen de partij willen aankaarten. Ook zou hij geen kans hebben gehad om zijn verhaal te doen bij de onderzoekscommissie. Ook is hij nog niet officieel geïnformeerd over de uitkomsten van het onderzoek.

De woordvoerder van BIJ1 laat aan Trouw weten dat het bestuur komende maand hierover in gesprek gaat met Gario. Ook kan hij nog bezwaar maken tegen het opzeggen van zijn lidmaatschap.