Het onlangs versoepelde advies voor thuiswerken wordt toch weer aangescherpt. Dat betekent dat "werk thuis, tenzij het niet anders kan" weer de norm wordt, liet demissionair premier Mark Rutte woensdag weten tijdens het coronadebat in de Tweede Kamer.

Sinds 26 juni geldt dat wie nu nog thuis werkt, in overleg met de werkgever maximaal de helft van zijn of haar tijd ook op kantoor kan werken.

"We gaan terug naar het vorige advies", zei Rutte over het thuiswerken. "Als jullie niet boos opspringen, dan gaan we dat doen."

Het striktere advies volgt op het explosief gestegen aantal coronabesmettingen van de laatste twee weken. Het besluit hing daarom ook al een tijdje in de lucht.

Het versoepelen van het thuiswerken was tegen het advies van het Outbreak Management Team (OMT) in.

Ventileren wordt ook belangrijk speerpunt

Het demissionaire kabinet maakte ook bekend dat naast handen wassen, afstand houden en testen bij klachten vanaf nu ook standaard aandacht wordt gegeven aan goede ventilatie om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Precieze plannen hiervoor worden door het kabinet nog uitgewerkt, maar de kernboodschap wordt "gooi de ramen open", zei Rutte. Hij benadrukte dat het om "veel technische ingrepen" gaat.

Veel recente besmettingen vonden met name in het onlangs geopende nachtleven plaats in dichte ruimtes waar veel mensen bij elkaar kwamen.

Ventilatie wordt bij de drie andere hoofdlijnen gevoegd die zijn te lezen op het bordje achter het spreekgestoelte waar Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) achter staan tijdens de coronapersconferenties.

In de Tweede Kamer klonk al langer de roep om meer aandacht voor het belang van goede ventilatie. Ventilatie moet besmetting via aerosolen in de lucht voorkomen.

Hoe goed ventileren precies helpt om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is volgens het RIVM nog onduidelijk. Maar het helpt wel "om de overdracht van luchtweginfecties te beperken", schrijft het instituut op zijn site.