De renovatie van het Binnenhof blijkt wederom veel meer geld te kosten dan eerder werd gedacht. Voor de verbouwing werd oorspronkelijk 475 miljoen euro geraamd, maar nu gaat de renovatie zo'n 718 miljoen euro kosten. Daarmee valt de renovatie ruim 50 procent duurder uit. Vorig jaar werd de eerste raming al bijgesteld naar 562 miljoen euro.

Demissionair staatssecretaris Raymond Knops (Binnenlandse Zaken) schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat het project duurder uitvalt door veiligheidsmaatregelen die eerder niet voorzien waren.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid heeft een dreigingsanalyse gemaakt, waarna een extra bedrag van 127 miljoen euro voor beveiliging nodig blijkt. Ook moet er 13,9 miljoen euro extra uitgetrokken worden voor duurzaamheidsplannen.

In totaal gaat daarmee ruim 607 miljoen euro naar de verbouwing van het Binnenhof. Voor de tijdelijke huisvesting in het voormalig ministerie van Buitenlandse Zaken is 111 miljoen euro geraamd. Inmiddels is al 134 miljoen euro uitgegeven. Er wordt 20 miljoen euro bespaard door de zogeheten Grafelijke Zalen, waarvan de Ridderzaal er één is, niet te renoveren.

In 2015 ging de Kamer akkoord met een "sobere en doelmatige" verbouwing van de gebouwen aan het Binnenhof. Dat uitgangspunt staat nog steeds, schrijft Knops. Afgezien van de punten veiligheid en duurzaamheid mag het project alleen duurder uitvallen wegens "onvoorziene technische uitvoeringsrisico's", of door hogere bouwkosten vanwege schaarste op de markt.

Donderdag vergaderde de Tweede Kamer voor het laatst in het Tweede Kamergebouw. De komende 5,5 jaar werken de parlementariërs in het tijdelijke onderkomen, het voormalig ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag.