Demissionair staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) stapt uit het kabinet wegens een nieuwe baan, maakte de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) vrijdag bekend. Daarnaast stopt Sigrid Kaag als demissionair minister van Buitenlandse Handel en moet de portefeuille van demissionair staatssecretaris Bas van 't Wout (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) door iemand anders worden ingevuld.

Vanaf 1 september wordt D66'er Van Veldhoven directeur Europa voor het World Resources Institute.

Voor de resterende demissionaire periode van het kabinet zal een nieuwe staatssecretaris worden gezocht afkomstig uit de kring van D66. Tot die tijd zal demissionair VVD-minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat de taken van de staatssecretaris overnemen.

Daarnaast stopt Kaag als minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Ze heeft dat besloten vanwege "de aard en omvang van de gecombineerde portefeuilles", staat in een verklaring van de RVD. Ze blijft wel minister van Buitenlandse Zaken. Ook voor haar wordt binnen D66-kringen een vervanger gezocht.

De VVD gaat op zoek naar een opvolger van Van 't Wout. Hij was tot januari staatssecretaris op het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Sindsdien neemt demissionair minister Wouter Koolmees die portefeuille waar.

In januari werd Van 't Wout minister van Economische Zaken na het vertrek van Eric Wiebes. Hij raakte echter overspannen en maakte vrijdag bekend dat hij niet terugkeert op de post.