Volgens interim-partijvoorzitter Marnix van Rij en CDA-leider Wopke Hoekstra hebben sponsoren die aan de verkiezingscampagne van het CDA hebben gedoneerd geen invloed gehad op het beleid van de partij. Ook zouden alle regels rondom de meldingsplicht worden gevolgd.

Ze reageerden op de uitgelekte notitie van CDA'er Pieter Omtzigt. Hij schrijft daarin dat drie sponsoren een miljoen euro hebben gedoneerd aan de partij. Zij zouden allemaal een belang hebben gehad bij wijzigingen van de CDA-plannen van leider Hoekstra. "Daar heb ik moeite mee. En het maakt het CDA kwetsbaar", aldus Omtzigt.

Van Rij ontkent dat sponsoren invloed hebben gehad op het partijprogramma. Hoekstra sloot zich vrijdagochtend aan bij deze woorden. "Er is maar één groep die gaat over het CDA en dat zijn de leden."

Ook suggereert Omtzigt in zijn rapport dat de sponsorgelden niet volgens de regels van het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn gemeld. Wel maakt hij daarbij de kanttekening dat "als ze vlak voor de verkiezingen gedoneerd hebben" dit in het overzicht gezet kan worden dat volgend jaar openbaar wordt.

Interim-voorzitter Marnix van Rij zei vrijdagochtend op NPO Radio 1 dat het CDA alle regels "heeft gerespecteerd". "De verantwoording daarover zal in de jaarrekening 2021 plaatsvinden zoals dat ook moet." De donaties zouden dus gedaan zijn in de drie weken voorafgaand aan de verkiezingen van 17 maart.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken houdt toezicht op de financiering van politieke partijen. Een woordvoerder legt uit dat giften en schulden tot en met de 21e dag voor de verkiezingen gerapporteerd moeten worden. Donaties die daarna nog worden gedaan, moeten gemeld worden voor het overzicht van het volgende jaar.

Bekijk hier de reactie van Hoekstra op de memo van Omtzigt
120
Bekijk hier de reactie van Hoekstra op de memo van Omtzigt