CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt is tijdens de lijsttrekkersverkiezing van zijn partij fors tegengewerkt. Toen hij verloor van minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid), was Omtzigt beloofd dat hij het lijsttrekkerschap zou overnemen als De Jonge onverhoopt moest terugtreden. Die belofte werd gebroken, schrijft de CDA'er in een memo aan de evaluatiecommissie-Spies, die de verkiezing onderzoekt. Het document is in handen van De Limburger.

Het CDA heeft op Twitter de echtheid van de stukken bevestigd.

Binnen de partij zou Omtzigt onder meer "psychopaat, zieke man, teringhond, eikel, gestoord" en "labiel" zijn genoemd.

Omtzigt, die momenteel nog overwerkt thuiszit, zou in WhatsApp-berichten van het CDA zijn uitgemaakt voor "klootzak" en "teringhond". Andere CDA'ers zouden hem "de fokking eikel met naziposters" hebben genoemd, nadat bij Op1 verkiezingsposters van Omtzigt in beeld waren gekomen.

Omtzigt citeert partijgenoten die een plek op de kandidatenlijst voor de Kamerverkiezingen wilden. Zij zouden tijdens sollicitatiegesprekken zijn gevraagd of zij Omtzigt steunden. Ten minste een van hen zou na een bevestigend antwoord uiteindelijk een lage plek op de CDA-verkiezingslijst hebben gekregen, schrijft Omtzigt. Het is niet duidelijk om welke personen het gaat.

Andere partijgenoten zouden vervelende reacties hebben ontvangen en zouden zijn genegeerd nadat zij Omtzigt openlijk hadden gesteund.

Bekijk hier de reactie van Hoekstra op de memo van Omtzigt
120
Bekijk hier de reactie van Hoekstra op de memo van Omtzigt

Omtzigt voelde zich soms 'niet veilig' en beklaagt zich over sponsors voor CDA-campagne

Ook maakt Omtzigt bij de commissie melding van bijna 1 miljoen euro aan steun voor de CDA-campagne die niet is geregistreerd bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Mogelijk zouden daarmee de regels rond partijfinanciering zijn overtreden.

Geldschieters van de partij zouden volgens Omtzigt voormalig lijsttrekker Hugo de Jonge ook al langer hebben opgeroepen om te stoppen. De Jonge won nipt de strijd om het partijleiderschap van Omtzigt, maar sponsoren zouden hebben aangedrongen om toch Omtzigt de kar te laten trekken.

Omtzigt meldt in het vertrouwelijke stuk van naar verluidt 76 pagina's dat hij zich "niet altijd gewaardeerd" en soms "ronduit onveilig" voelde binnen zijn eigen partij. "In die situatie herken ik de onderliggende normen en waarden van het CDA onvoldoende in het eigen interne handelen."

Omtzigt heeft nog niet gereageerd op de publicatie van het dagblad. De interim-voorzitter van het CDA, Marnix Van Rij, neemt "met kracht" afstand van de scheldpartijen aan het adres van Omtzigt. Hij noemt de passages "CDA onwaardig".