De Tweede Kamer wil dat demissionair minister Wopke Hoekstra (Financiën) met een plan komt om de financiële verantwoording voor de rijksuitgaven te verbeteren. Op te veel departementen wordt geld uitgegeven zonder dat het parlement kan controleren of dat wel rechtmatig gebeurt.

De coronacrisis is "geen aflaat voor alle zonden", waarschuwt D66-Kamerlid Joost Sneller tijdens het jaarlijkse verantwoordingsdebat.

Om de gevolgen van de coronapandemie te bestrijden zijn vorig jaar tientallen miljarden meer uitgegeven dan voorzien. Vooral het ministerie van Volksgezondheid, dat plots op grote schaal testmateriaal en beschermingsmiddelen moest gaan inkopen, volgde daarbij lang niet altijd de juiste procedures.

De omstreden mondkapjesdeal waar opiniemaker en CDA-lid Sywert van Lienden flink aan verdiende, is daarvan "het pijnlijkste voorbeeld", vindt Sneller.

Hoekstra werd vorig jaar ook aangesproken op financieel beheer

Hoekstra wordt niet voor het eerst aangesproken op tekortkomingen in het financieel beheer. "Het lijkt maar niet binnen te komen", aldus PvdA'er Henk Nijboer. Hij vindt dat de minister te makkelijk de crisis en andere ministeries de schuld geeft, en verwacht een plan om het aantal onvolkomenheden te verminderen.

SP-Kamerlid Mahir Alkaya en VVD'er Eelco Heinen erkennen dat midden in een gezondheidscrisis snelheid voor zorgvuldigheid gaat. Dat mag echter geen vrijbrief zijn om de boekhouding te vergeten. "Anders verliest de Kamer zijn controlerende taak", aldus Alkaya.