De Tweede Kamer heeft geen goed woord over voor de manier waarop opiniemaker en CDA-lid Sywert van Lienden vorig jaar miljoenen heeft verdiend aan de levering van 40 miljoen mondkapjes aan de overheid. Zijn twee compagnons streken ieder een winst van ruim 5 miljoen euro op. PVV en DENK willen dat het geld wordt teruggevorderd. Vooralsnog blijft het bij andere partijen bij een moreel oordeel.

De VVD noemt het "verwerpelijk" dat Van Lienden ten onrechte zou hebben gezegd dat hij het zonder winstoogmerk zou doen, aldus Kamerlid Aukje de Vries donderdag tijdens het coronadebat.

Ook het CDA benadrukt te hebben begrepen dat het werk non-profit was. Het is volgens CDA-Kamerlid Joba van den Berg aan haar partijgenoot zelf om duidelijkheid te geven. Ze wijst erop dat de deal volgens het kabinet aan de regels voldoet. Als dat niet het geval is, dan is het aan de minister om actie te ondernemen, aldus Van den Berg.

PVV-leider Geert Wilders wil dat de overeenkomst met Van Lienden nietig wordt verklaard, omdat hij "met een leugenachtige babbeltruc 9 miljoen euro in zijn zak kon steken". Ook vindt hij dat het "stinkt naar oplichting en vriendjespolitiek", omdat ook partijgenoten en de premier hierbij betrokken zouden zijn.

Inclusief de aankoop bij het bedrijf van Van Lienden waren er maar drie deals met een omvang van meer dan 100 miljoen euro, aldus Wilders. De deal met de "CDA-leugenaar leverde ook nog rommel op". De spullen liggen ongebruikt in de opslag.

DENK-Kamerlid Tunahan Kuzu verweet het CDA een slappe houding. Hij stuurt eveneens aan op terugvordering van het geld dat Van Lienden heeft verdiend. Peter Kwint vroeg namens de SP om een aanvullend onderzoek door de Algemene Rekenkamer naar de manier waarop het kabinet hulpmiddelen en apparatuur heeft ingekocht tijdens de coronacrisis.

Van Lienden zou zijn 'voorgefinancierd" door het ministerie

Volgens het programma EenVandaag kon Van Lienden zijn deal sluiten dankzij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De deal van Van Lienden is "deels" voorgefinancierd, erkent demissionair minister Van Ark.

"Sommige deals werden door de overheid voorgefinancierd, andere werden achteraf betaald", aldus Van Ark. "Wat voor ons het allerbelangrijkste was, was dat we die mondkapjes moesten hebben. We hadden daarom niet de luxe om te kiezen. Als voorfinanciering nodig was, deden we dat."

Van Ark zegt "niet tot in de details te weten" wat er met Van Lienden is afgesproken. "Maar ik ga ervan uit dat dat zeker gebeurd is, omdat het zeker gebruikelijk was in die tijd om deals ook voor te financieren."