Fractievoorzitter Liane den Haan van 50PLUS verlaat de partij en neemt haar Kamerzetel mee, meldt ze donderdag in een video op Twitter. Den Haan lag de afgelopen weken in de clinch met het hoofdbestuur.

Met het vertrek van Den Haan is 50PLUS niet meer vertegenwoordigd in de Tweede Kamer. In de Eerste Kamer heeft de partij twee zetels.

"Ik blijf als volksvertegenwoordiger senioren een krachtige stem geven, maar niet langer onder de vlag 50PLUS. Samen met mijn geweldige medewerkers en veel anderen zullen wij ons de komende vier jaar hard maken voor een Nederland waarin het fijn ouder worden is", aldus Den Haan.

Dit was ook de reden dat ze acht maanden geleden in de politiek ging. Partijvoorzitter Jan Nagel noemde haar toen nog "een sterke kandidaat", maar de nieuwe lijsttrekker en het bestuur raakten al snel op ramkoers.

Voor de verkiezingen van maart dit jaar liep de spanning hoog op, omdat Den Haan er een ander standpunt over het pensioenstelsel op nahield dan in het partijprogramma stond. Nagel zei woensdagavond nog dat de partij met Den Haan "het Paard van Troje heeft binnengehaald".

Den Haan stapt op: 'Lukt niet om senioren stem te geven binnen 50PLUS'
45
Den Haan stapt op: 'Lukt niet om senioren stem te geven binnen 50PLUS'

Den Haan en bestuur maakten elkaar verwijten in vertrouwelijke rapporten

Eerder woensdag kwamen nog vertrouwelijke rapporten naar buiten, waarin de twee kampen binnen de partij elkaar flinke verwijten maakten. "We zijn gesaboteerd, gepest en geïntimideerd", stond in een interne evaluatie van Den Haan, haar woordvoerder Bernadet Naber en campagneleider Renée de Vries. Den Haan zei dat de partij zich moest professionaliseren en een einde moet maken aan de ruzies, roddels en lekken.

Nagel noemde het rapport "bijna beledigend, vol onjuistheden". Hij maakte daarop zelf een onderzoek bekend over de mislukte verkiezingscampagne. Dat zou zaterdag worden besproken tijdens een ledencongres.