"We zijn gesaboteerd, gepest en geïntimideerd", zo omschrijven 50PLUS-lijsttrekker Liane den Haan, haar woordvoerder Bernadet Naber en campagneleider Renée de Vries het verloop van de verkiezingscampagne van de partij. Dat blijkt woensdag uit een interne evaluatie die ANP in handen heeft.

Twee weken geleden nam het hoofdbestuur Den Haan op de korrel. In de evaluatie moet het bestuur het ontgelden. Toen er bijvoorbeeld conflicten tussen Den Haan enerzijds en voormalig Kamerlid Corrie van Brenk en senator Martin van Rooijen anderzijds ontstonden, zou het bestuur onder leiding van Jan Nagel niet hebben ingegrepen.

"De sfeer in de programmacommissie is door de dwingende wijze waarop Jan Nagel de inhoud probeert te manipuleren zeer onaangenaam", valt verder te lezen in het rapport. Ook bleven leden informatie lekken naar de pers, klagen de drie.

Vicevoorzitter Gerard van Hooft, die Den Haan in eerste instantie steunde, zou zich later tegen haar hebben gekeerd. Hij zou zich nu actief inzetten om "haar uit de partij te werken". "Werkelijke reden: de vicevoorzitter heeft een blauwtje gelopen bij de lijsttrekker", aldus Den Haan, Naber en De Vries.

Huidig bestuur hoopt komend weekend herkozen te worden

Het huidige bestuur hoopt komend weekend te worden herkozen op een algemene ledenvergadering. "Het is verdrietig dat het hoofdbestuur niet de reflectie toont die de partijvoorzitter van het CDA wel heeft laten zien, maar voor een groot deel zichzelf weer verkiesbaar stelt en voordraagt", schrijven Den Haan en haar twee medestanders.

Enkele weken geleden haalde het bestuur uit naar Den Haan. De leden beschuldigen haar ervan te weigeren samen te werken. Ook zou ze meermaals hebben gedreigd uit de partij te stappen. Ze heeft "een volstrekt onwerkbare situatie" veroorzaakt, aldus het bestuur.

50PLUS verloor in de verkiezingen in maart drie van haar vier Kamerzetels. Den Haan is het enige Kamerlid namens de partij.