Voor de deadline van 1 mei krijgen elfduizend gedupeerden van de toeslagenaffaire de compensatie van 30.000 euro, heeft demissionair staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Toeslagen) donderdagavond gezegd in debat met de Tweede Kamer. Dat is minder dan de helft van de 25.600 ouders die zich voor 15 februari hebben gemeld voor deze zogenoemde Catshuisregeling.

Het bedrag van 30.000 euro is vastgesteld in december van vorig jaar, na het rapport van de commissie-Van Dam over de toeslagenaffaire. Met een 'lichte toets' wordt gekeken of ouders in aanmerking komen.

Sommige mensen die zich hebben gemeld, maken simpelweg geen aanspraak op de compensatie, doordat ze bijvoorbeeld geen kinderen hebben en dus geen kinderopvangtoeslag kregen.

Een andere groep had hier ook geen recht op, doordat ze terecht geld hebben moeten terugbetalen, omdat ze meer salaris verdienden dan verwacht of minder uren opvang nodig hadden. De kinderopvangtoeslag wordt uitbetaald in voorschotten, die achteraf worden vastgesteld. Dat betekent dat een groot deel van de ontvangers achteraf moet terugbetalen of juist extra geld gestort krijgt.

Ook zijn er een aantal ouders die de Belastingdienst nog niet heeft kunnen bereiken. Van Huffelen benadrukt dat die ouders gebeld zijn en dat de fiscus sms'jes en een brief heeft gestuurd.

Ouders kregen onterecht afwijzing

Vorige week meldde de staatssecretaris dat zo'n vierhonderd ouders onterecht een bericht hebben gekregen dat de Belastingdienst geen reden ziet om hen de 30.000 euro compensatie te betalen, terwijl ze hier wel recht op hebben. Deze groep krijgt het bedrag nog uitbetaald voor de deadline van 12 mei.

Een groep van 1.350 ouders kreeg ook zo'n bericht, terwijl nog onbekend is of zij recht hebben op de compensatie. Deze verzoeken moeten snel opnieuw beoordeeld worden. Zij die wel recht hebben op deze zogenoemde Catshuisregeling krijgen het geld op 12 mei uitbetaald.