In de notulen die maandag zijn vrijgegeven in verband met de toeslagenaffaire staat dat verscheidene ministers tijdens de ministerraad op 12 juli 2019 klaagden over kritische Kamerleden van coalitiefracties, onder wie CDA'er Pieter Omtzigt en VVD'er Helma Lodders. Minister Wouter Koolmees (D66) van Sociale Zaken nam daarin het voortouw en kreeg bijval van premier Mark Rutte (VVD), minister Wopke Hoekstra (CDA) van Financiën en vicepremier Kajsa Ollongren (D66).

De notulen werden bij hoge uitzondering vrijgegeven nadat RTL Nieuws vorige week had onthuld dat tijdens deze kabinetsvergadering zou zijn besloten de Tweede Kamer met opzet tegen te werken in het toeslagenschandaal bij de Belastingdienst.

Tijdens de ministerraad reageerde Koolmees onder meer ontstemd op de volgens hem "gezamenlijke strijd" die Omtzigt en Lodders samen met SP-Kamerlid Renkse Leijten zouden voeren tegen zijn partijgenoot, voormalig staatssecretaris van Financiën Menno Snel. Het gedrag van de Kamerleden zou volgens Koolmees "weinig behulpzaam zijn bij het oplossen van de onderliggende problemen". Hij vervolgde dat de volgens hem "activistische" houding ook voorkomt bij de Kamerleden van de andere coalitiefracties.

Zelf had Koolmees ook wat te klagen over VVD-Kamerlid Dennis Wiersma, die hem kritisch bejegende over uitvoeringsproblemen bij het UWV. "Het is wenselijk dat leden van de raad betreffende woordvoerders van gelijke politieke huize hierop aanspreken", valt in de notulen te lezen.

Ook Hoekstra sloot zich aan bij Koolmees. Hij liet optekenen dat de relatie tussen het kabinet en de coalitiefracties in de Tweede Kamer "ingewikkeld te noemen" was. Hij zei ook dat door hem en vicepremier Hugo de Jonge "veel tijd en energie is gestoken in het sensibiliseren van de heer Omtzigt, met overigens beperkt succes". Hoekstra stoorde zich met name aan de suggestie van Omtzigt dat ambtenaren op zijn eigen ministerie van Financiën "incompetent" zouden zijn.

'Scherper standpunt coalitie in geen geval acceptabel'

Minister Cora van Nieuwenhuizen (VVD) van Infrastructuur had in die periode ook moeite met Kamerleden die haar aanvielen op problemen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Zij merkte daarover op dat het "in geen geval" acceptabel is dat "coalitiefracties een scherper standpunt innemen dan oppositiefracties". Rutte was het daarmee eens, zo blijkt uit de notulen.

De huidige D66-leider Sigrid Kaag had "minder moeite" met Kamerleden van coalitiepartijen die "zich openlijk tegen het kabinet afzetten". Zij noemde het "in een democratie een gezond teken dat er fel wordt gedebatteerd, ook door leden van de coalitiefracties". Kaag zei daar wel bij dat het debat "binnen bepaalde kaders" moest plaatsvinden en opperde dat daar misschien afspraken over konden worden gemaakt met de fractievoorzitters.

De kamer debatteert donderdag, tijdens het meireces, over de openbaar gemaakte notulen.