Het nieuwe Tweede Kamerlid Sidney Smeets treedt terug na beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag, zo laat D66 donderdag weten. Er liep al een intern onderzoek naar de meldingen die de partij had ontvangen over mogelijk ongewenst gedrag van Smeets tegenover jonge mannen.

Deze week trokken meerdere jonge mannen aan de bel over berichten die Smeets hen op sociale media had gestuurd. Bij sommige mannen zou het contact hebben plaatsgevonden toen ze minderjarig waren.

"De afgelopen dagen zijn er berichten naar buiten gekomen. Meerdere mensen verklaren contact met mij als ongewenst te hebben ervaren", zegt Smeets donderdag in een reactie.

"Na de rollercoaster van gisteren staat vandaag voor mij voorop dat ik wil voorkomen dat het aanzien van de Kamer en het belang van de partij schade wordt toegebracht", gaat Smeets verder, die zijn zetel ter beschikking stelt.

Lijsttrekker Sigrid Kaag noemt het besluit van Smeets "onvermijdelijk". Ze vindt het als partijleider belangrijk "te normeren dat een Kamerlid zich aan de hoogste normen van integriteit houdt". Of Smeets de wet overtreden heeft, is niet aan haar om te beoordelen, zegt ze.

De verhalen van de jonge mannen op sociale media laten volgens Kaag zien dat "er nog een wereld te winnen is als het gaat om de persoonlijke vrijheid en veiligheid van mensen". Ze wil daar de komende tijd aan werken.

Smeets last een periode van bezinning in en vraagt mensen dit besluit te respecteren.