Goedemiddag! De Tweede Kamer debatteert vanmiddag over de aanstelling van Herman Tjeenk Willink (PvdA) als informateur. Hij moet de vastgelopen kabinetsformatie weer vlot trekken. In dit liveblog houden we je op de hoogte van het debat.
dinsdag 6 april om 16:04
En daarmee zijn we aan het einde van dit debat gekomen. 

Informateur Tjeenk Willink wordt zo om 18.30 uur ontvangen door Kamervoorzitter Arib in de Stadhouderskamer en zal naar verwachting daarna een korte toelichting geven op zijn opdracht.

dinsdag 6 april om 16:01
Kamer stemt in met openbaarmaking van gespreksverslagen
Een ruime meerderheid van de Kamer steunt zoals verwacht de aanstelling van Tjeenk Willink als informateur. Ook stemden ze unaniem voor de motie van JA21-leider Eerdmans voor het openbaar maken van alle verslagen van de komende gesprekken tussen de fractievoorzitters en Willink.
dinsdag 6 april om 15:56
De kamer zal nu gaan stemmen over de ingediende moties, zoals het voorstel om Willink te benoemen tot informateur.
dinsdag 6 april om 15:44
JA21-leider Joost Eerdmans wil dat komende gespreksverslagen openbaar worden
Joost Eerdmans, de leider van JA21, wil dat de verslagen van de komende gesprekken tussen de fractievoorzitters en informateur Tjeenk Willink openbaar worden gemaakt. Hij vindt dat deze openheid nodig is voor het herstellen van vertrouwen. Dit moet gebeuren op het moment dat Tjeenk Willink zijn eigen verslag presenteert. 

De Tweede Kamer stemt straks over de ingediende moties.
dinsdag 6 april om 15:22
Hoekstra: 'CDA is niet aan zet'
CDA-leider Wopke Hoekstra nam net het woord. Hij heeft ook zijn steun uitgesproken voor het aanstellen van Tjeenk Willink als informateur die, als het aan het CDA ligt, eerst aan de gang moet met het herstellen van het vertrouwen. "We moeten kijken hoe we verder moeten. Daarnaast moeten de eerste gesprekken ook gaan over macht en tegenmacht", aldus Hoekstra. Ook Rutte benadrukte dat dit een belangrijke eerste stap moet zijn.

Hoekstra spreekt zich nu niet uit over wel of geen kabinetsdeelname met Rutte. "Het CDA was al niet aan zet, en waar mogelijk nu nog minder", zegt Hoekstra. Deze woorden sprak hij ook na de verkiezingen van half maart uit.
dinsdag 6 april om 15:16
Wilders en Kaag botsen hard over insinuaties over steun Kamervoorzitterschap
Tijdens het debat werd net duidelijk dat Kaag afgelopen Paasdagen contact heeft gehad met Rutte en dat zij tijdens dit gesprek ook het voorzitterschap van de Tweede Kamer hebben besproken.

Volgens PVV-leider Wilders "riekt dit naar koehandel". D66 heeft een kandidaat voor deze prestigieuze functie naar voren geschoven. Hij wil weten of Rutte en Kaag steun naar elkaar hebben uitgesproken. Ook PvdA-leider Lilianne Ploumen denkt dat er mogelijk afspraken zijn gemaakt tussen de twee.

Volgens Kaag is dit absoluut niet het geval. "Ik heb met Rutte gesproken om elkaar weer te zien en te spreken na wat er gebeurd is. We hebben het ook over de kandidatuur van D66 gehad, maar ik heb erbij gezegd dat het een vrije kwestie en ik niets terugvraag", zei Kaag fel. Ze stelt dat de insinuaties niet passen bij dit moment waarin er gezocht moet worden naar nieuw vertrouwen en openheid en transparantie belangrijk is. Ook Rutte laat weten dat ze onderling geen steunafspraken hebben gemaakt.
dinsdag 6 april om 14:37
Kaag: 'Nu niet het moment om Rutte wel of niet uit te sluiten'
D66-leider Sigrid Kaag wil deze formatie "starten vanaf een nulpunt zonder verwachtingen en verplichtingen" en eerst praten over hoe een "nieuwe bestuurscultuur van openheid en transparantie kan worden opgesteld".

Ze vindt het "nu niet het moment om antwoord te geven" op de vraag van Esther Ouwehand (PvdD) of ze Rutte uitsluit. "De VVD heeft de verkiezingen gewonnen en een deel van deze kiezers stemt op Rutte. Maar er zal veel vanuit Rutte moeten gebeuren. Dat is onderdeel van de gesprekken die we moeten voeren met Willink (nieuwe informateur). Het overbruggen van de vertrouwenskloof zal veel vergen", aldus Kaag. Ze wil "niet op de troepen vooruitlopen". 

Ook Marijnissen (SP) vindt dat Kaag niet "langer weg kan kijken" en stipt de twee moties aan die vorige week tijdens het debat centraal stonden. Ze vindt het niet te rijmen dat Kaag destijds een motie van afkeuring indiende en hintte op het feit dat Rutte moest opstappen, maar dat de D66-leider de deur nu open laat staan.
dinsdag 6 april om 14:22
Rutte wil desnoods oppositie in
Rutte is bereid de oppositie in te gaan als de VVD niet deelneemt aan een nieuwe coalitie. Het liefst neemt Rutte wel deel aan de formatie. "Dat hopen we van harte."

Is dat toch niet het geval, dan is Rutte "graag bereid" de oppositie te leiden. "Als mij dat in gezondheid gegeven is en mijn partij dat leuk vindt."
dinsdag 6 april om 14:18
Marijnissen: 'Ziet Rutte zelf niet in dat hij sta-in-de-weg is voor snelle formatie?'
SP-leider Lilian Marijnissen vraagt aan Rutte of hij zelf niet in ziet dat "hij een sta-in-de-weg is voor de gewilde vlotte snelle formatie. "De motie van wantrouwen is door de hele oppositie breed gesteund en de ChristenUnie heeft zaterdag ook aangegeven dat ze geen heil meer zien in een kabinet met Rutte als premier", aldus Marijnissen. Ze riep dit weekend andere fractievoorzitters al op om zich uit te spreken over de kwestie. 

Volgens Rutte moet de komende fase van de formatie eerst over inhoud gaan. Over hoe er in de toekomst moet worden omgegaan met macht en tegenmacht, over de verhouding tussen de mensen in het land en de overheid en over de verhouding tussen het Kabinet en de Tweede Kamer. "Pas op het eind van een formatie praat je over de posities, zoals die van premier", antwoordt Rutte. Hij lijkt hiermee de kwestie van wel of geen steun voor hem als premier op de lange baan te schuiven. 

Officieel wordt er inderdaad pas in een latere fase van de formatie gesproken over welke personen op welke posities worden gezet, maar over het algemeen levert de grootste partij (als deze partij deel uitmaakt van de coalitie) de premier. De hele VVD-campagne was bovendien gericht op Rutte.
dinsdag 6 april om 14:03
Rutte: 'Informateur moet aan de slag met vraagstuk macht en tegenmacht' 
VVD-leider Mark Rutte steunt de aanstelling van Tjeenk Willink en wil dat hij gaat uitzoeken hoe het vertrouwen herteld kan worden. "Ik heb gereflecteerd op wat hier is gebeurd (zware debat van afgelopen donderdag, red.) en op de moties. Er valt veel over te zeggen, maar in ieder geval is de rode draad in het hele vraagstuk die van macht en tegenmacht." Volgens Rutte moet er in de eerste fase van de formatie worden gesproken over hoe er in de toekomst moet worden omgegaan met regeerakkoorden en met de bevoegdheden van de Tweede Kamer.
dinsdag 6 april om 13:52
Het debat gaat beginnen. 
dinsdag 6 april om 13:33
Het is nog niet duidelijk wanneer het de debat zal beginnen. In de Kamer zijn ze nu nog bezig met de "regeling van werkzaamheden". Ze stellen dan onder meer de agenda vast. 
dinsdag 6 april om 13:14
VVD-leider Mark Rutte overleefde vorige week donderdag tijdens het debat nipt een motie van wantrouwen, maar de Kamer steunde wel een motie van afkeuring. Verschillende fractievoorzitters hebben gezegd dat ze niet willen deelnemen aan een kabinet met Rutte als premier. In dit artikel praten we je nog even bij.
dinsdag 6 april om 13:06
In het kort: 
  • De fractievoorzitters kwamen vanochtend bijeen om samen met Kamervoorzitter Khadija Arib te praten over hoe de vastgelopen formatie verder moet.
  • Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat Tjeenk Willink (PvdA) wordt aangesteld als informateur. 
  • In het debat zal onder andere worden besproken welke opdracht hij krijgt van de Tweede Kamer.