Ook D66-Kamerlid Vera Bergkamp heeft zich, naast Khadija Arib (PvdA) en Martin Bosma (PVV) verkiesbaar gesteld als Kamervoorzitter van de Tweede Kamer. Kandidaten konden zich tot dinsdagochtend 10.00 uur als kandidaat opgeven. Woensdag wordt een nieuwe Kamervoorzitter gekozen.

De nieuwe Kamervoorzitter moet de steun krijgen van ten minste 76 leden. De parlementariërs stemmen door middel van briefjes die ze in een gesloten bus doen.

Als geen van de kandidaten na de eerste ronde voldoende stemmen heeft behaald, volgt er een tweede ronde. Als er dan nog geen absolute meerderheid is voor een van de kandidaten, valt de kandidaat die de minste steun heeft ontvangen voor de derde stemronde af.

Arib is voorzitter sinds 2016, toen VVD'er Anouchka van Miltenburg terugtrad. Na de Kamerverkiezingen van 2017 was Arib de enige die zich kandidaat stelde voor de functie. In haar brief tot herkiezing benadrukt Arib naast het voorzitterschap ook haar representatieve rol.

Bergkamp profileerde zich in Kamer met lhbti-rechten

Vera Bergkamp zit sinds 2012 in de Tweede Kamer. Daarnaast was zij functiesecretaris en ondervoorzitter, die samen met de Kamervoorzitter het Presidium vormt.

Zij pleit onder meer voor het versterken van de positie van de Tweede Kamer en het blijvend professionaliseren van de organisatie. Ze was onder meer voorzitter van de lhbti-rechtenorganisatie COC en directeur bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB), waar ze naar eigen zeggen relevante expertise voor het voorzitterschap heeft opgedaan.

PVV'er Martin Bosma stelt in zijn brief dat hij vindt dat het zo niet langer kan in de Kamer en verwijst naar de Toeslagenaffaire en de situatie rondom de huidige verkenning. Hij stelt dat de Kamer tot in zijn fundamenten is aangetast.