SP-leider Lilian Marijnissen roept alle partijen op net als de ChristenUnie aan te geven of ze in een nieuw kabinet zouden stappen met Mark Rutte aan het roer. Dat liet ze weten in het praatprogramma WNL Op Zondag. Voor de SP is de samenwerking met Rutte in elk geval uitgesloten.

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers kondigde zaterdag aan dat zijn partij geen deel uitmaakt van een regeringscoalitie als Rutte in het Torentje zit. Hij sluit de VVD zelf niet uit, maar wel de persoon Mark Rutte. Ruttes optreden in de verkenning was de druppel voor de kleine christelijke partij. Nu volgt ook Marijnissen.

Marijnissen roept alle partijen op kleur te bekennen. "Ik vind het wel heel goed dat Segers duidelijkheid verschaft. Ik zou andere partijen ook willen oproepen dat te doen", zei ze in het NPO-programma.

Marijnissen roept in eerste instantie PvdA en GroenLinks op

In eerste instantie roept ze de twee andere linkse partijen PvdA en GroenLinks op hierover uitsluitsel te geven. Zij zegden, net als de rest van de oppositie, het vertrouwen in Rutte op.

De coalitiepartijen lieten het bij een motie van afkeuring, eveneens een zeer zwaar instrument. Zelden legt een premier zo'n aangenomen motie naast zich neer, alleen Rutte liet zaterdag weten door te gaan. Alle partijen steunden de motie, behalve de VVD van Rutte zelf.

'Kaag moet duidelijkheid geven'

D66-leider Sigrid Kaag, die de motie van afkeuring samen met coalitiepartner Wopke Hoekstra (CDA) indiende, zei in het debat in de nacht van donderdag op vrijdag dat zij hier haar eigen "conclusies aan zou verbinden", als zij in Ruttes schoenen zou staan. Maar volgens Marijnissen kan Kaag het daar niet bij laten en moet ze duidelijkheid geven over een mogelijke samenwerking met Rutte als leider van de grootste partij. "Ik vind dat wel een gerechtvaardigde vraag", concludeerde de SP-leider.

Overigens was Marijnissen na het verlies van haar partij bij de verkiezingen al weinig enthousiast over kabinetsdeelname, dus haar besluit is minder verrassend dan dat van Segers, die zelf in het vorige kabinet zat.