Goedemiddag! In dit liveblog houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen rond de turbulente kabinetsformatie van 2021.
Andere partijleiders houden zich stil over samenwerking met Rutte
Vooralsnog houden veel andere partijleiders zich stil. D66, CDA, SP, GroenLinks en PvdA hebben nog niets van zich laten horen.

De oppositiepartijen steunden donderdag een motie van wantrouwen. De kans dat ze aanschuiven bij de premierskandidaat die ze eigenlijk weg willen hebben, is heel klein. De partijleiders hebben zich echter niet zo expliciet als CU-leider Segers uitgesproken. D66 en CDA zijn zeer kritisch op Rutte, maar hebben samenwerking vooralsnog niet uitgesloten.
zaterdag 3 april om 10:13

Samenwerking met VVD zonder Rutte nog wel optie voor ChristenUnie
De ChristenUnie wil niet meer in een kabinet met Mark Rutte als premier, maar dat betekent niet dat ze samenwerking met de VVD helemaal uitsluit, zegt Gert-Jan Segers tegen de NOS: "Wij sluiten geen partijen uit." Dan zou er dus wel een andere premier moeten komen. Segers zegt ook dat er op veel momenten "goed is samengewerkt" en dat er veel persoonlijke waardering voor Rutte is.

zaterdag 3 april om 10:07
Geen nieuwe ontwikkelingen in extra ingelast NOS Journaal
In het extra ingelaste NOS Journaal zijn - tegen onze verwachting in - geen nieuwe ontwikkelingen gemeld. Het journaal was naar aanleiding van de keuze van de ChristenUnie om niet in een volgend kabinet met premier Mark Rutte te stappen. 

Mogelijk zijn er later vandaag of komende dagen nog andere ontwikkelingen. We houden je via dit liveblog op de hoogte.
zaterdag 3 april om 09:40
Op een rij: hier had Rutte ook 'geen herinnering aan'
Premier Mark Rutte had naar eigen zeggen tijdens de formatiegesprekken niet gesproken over CDA-politicus Pieter Omtzigt. Donderdag kwam naar buiten dat dit wel is gebeurd. Het is niet de eerste keer dat de premier zich bepaalde gesprekken 'niet herinnert'.
Op een rij: hier had Rutte ook 'geen herinnering aan'
Op een rij: hier had Rutte ook 'geen herinnering aan'
zaterdag 3 april om 09:30
Extra NOS Journaal vanwege 'ontwikkelingen in Den Haag'
Om 12.00 uur zendt de NOS een extra NOS Journaal uit, "vanwege de ontwikkelingen in Den Haag". Het journaal wordt uitgezonden op NPO1 en duurt zo'n tien minuten.

Volgens de NOS heeft het te maken met het feit dat de ChristenUnie niet in een nieuw kabinet wil als VVD-leider Mark Rutte opnieuw premier wordt. Dit brengt Rutte nog verder in het nauw: regeren wordt voor de VVD zo steeds lastiger. 
zaterdag 3 april om 09:28
Wat gebeurde er de afgelopen dagen en weken?

  • Toenmalig verkenner Kajsa Ollongren werd vorige week donderdag gefotografeerd met een formatienotitie met daarop de tekst "positie Omtzigt, functie elders".
  • Dat wekte de indruk dat in het formatieoverleg werd gesproken over het 'wegwerken' van het kritische Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA).
  • Geen van de fractievoorzitters zei het in de gesprekken over Omtzigt te hebben gehad; ook de verkenners ontkenden dat.

  • Afgelopen donderdag bleek uit de notities dat VVD-leider Mark Rutte had geopperd om Omtzigt minister te maken .
  • Rutte zei donderdag in een fel debat, dat tot diep in de nacht duurde, dat hij niet had gelogen toen hij ontkende over Omtzigt te hebben gesproken; er zou sprake zijn van een "verkeerde herinnering".
  • Voor de Kamer was de maat vol (Rutte heeft bij omstreden zaken wel vaker "geen" of een "verkeerde herinnering").
  • Ze straften hem nog net niet af met een motie van wantrouwen (die kreeg net geen meerderheid), maar wel met een motie van afkeuring.

  • Desondanks stapte Rutte niet uit eigen beweging op.
  • De ChristenUnie heeft vanochtend gezegd niet door te willen in een coalitie met Rutte als premier. Dat maakt het voor de VVD steeds lastiger om nog te gaan regeren.

  • Om 12.00 uur komt de NOS met een extra journaal "vanwege de ontwikkelingen in Den Haag". Wat hier precies mee bedoeld wordt, is onduidelijk. Het kan natuurlijk zijn dat de NOS het ChristenUnie-nieuws van vanochtend wil duiden, het zou ook kunnen dat er 'nieuw' nieuws is.