Na een urenlang debat dat tot diep in de nacht duurde, is dit liveblog gesloten. Bedankt voor het lezen.

vrijdag 2 april 2021 om 02:17
Rutte zwaar beschadigd na debat over Omtzigt-notitie, nieuw premierschap onzeker
VVD-leider en demissionair premier Mark Rutte heeft nog net voldoende steun in de Tweede Kamer om aan te blijven, maar het parlement heeft hem voorlopig vleugellam gemaakt. Een ruime meerderheid steunde donderdagnacht de oproep van D66 en het CDA dat Rutte niet zomaar het vertrouwen en het voortouw krijgt in de verdere formatie.
vrijdag 2 april 2021 om 01:11
Rutte: 'Ik ga door als premier'
Rutte reageert op de motie van afkeuring tegen hem. "Het gaat over mij als fractievoorzitter. Maar wij zijn een persoon in alle functies. Het was een heftig debat, maar ik ga door als premier. Maar ik ga ervoor zorgen dat ik het vertrouwen terug kan verdienen. Ik ga mijn stinkende best doen, hoe het ook geregeld wordt, wie het voortouw ook neemt, om te komen tot een nieuw kabinet. Ik heb de boodschap zeer goed verstaan en neem het ter harte."
vrijdag 2 april 2021 om 01:06
Meerderheid Kamer keurt optreden Rutte af, oppositie zegt vertrouwen op
De volledige oppositie (goed voor 72 zetels) heeft het vertrouwen in Rutte opgezegd. Alleen de coalitiepartners, CDA, D66 en CU, steunden de motie van wantrouwen niet. Zij keurden zijn optreden als VVD-leider wel af. De oppositiepartijen steunden óók deze motie van afkeuring. Dit wordt ook gezien als een zwaar instrument.

Er is dus geen meerderheid van 76 zetels voor de motie van wantrouwen, maar wel voor de motie van afkeuring.
vrijdag 2 april 2021 om 01:04
De stemmingen zijn begonnen. 
vrijdag 2 april 2021 om 00:45
Er is een einde gekomen aan het debat. Om 3.00 uur wordt er officieel gestemd over de ingediende moties.
vrijdag 2 april 2021 om 00:42
DENK, SGP, Volt en 50Plus steunen motie van wantrouwen
Meerdere partijen, zoals de SGP en Volt, laten weten dat ze motie van wantrouwen tegen Rutte steunen. Inmiddels is wel duidelijk geworden dat deze motie geen meerderheid krijgt.

Ook steunen de partijen de ingediende motie van afkeuring.
vrijdag 2 april 2021 om 00:35
De motie van wantrouwen tegen Rutte zal geen meerderheid krijgen, omdat VVD, D66, CDA en CU (samen goed voor 78 zetels) geen steun geven. De laatste drie genoemde partijen steunen wel de motie van afkeuring, ingediend door Kaag en Hoekstra.


vrijdag 2 april 2021 om 00:32
CU-leider Segers steunt Kaag en Hoekstra's motie van afkeuring 
"Het was een zwaar debat. Slechts denkbare start van een formatie. We hebben de uitleg gekregen van Rutte en van twee verkenners. Belangrijk deel wordt niet herinnerd. Ik vind dat heel moeilijk om te geloven. Daarom keur ik dit af", zegt Segers. 

"We zitten in een van de zwaarste crises sinds de Tweede Wereldoorlog. Dat weegt zwaarder. We kunnen ons dit niet veroorloven. Maar het vertrouwen dat geschaad is, moet hersteld worden. Daar is een nieuwe politieke cultuur voor nodig", aldus de CU-leider.
vrijdag 2 april 2021 om 00:24
Ploumen, Marijnissen en Klaver steunen motie van wantrouwen tegen Rutte
Inmiddels hebben verschillende fractievoorzitters, zoals PvdA-leider Ploumen, SP-leider Marijnissen en GroenLinks-leider Klaver laten weten dat ze motie van wantrouwen ingediend door Wilders tegen Rutte steunen.
vrijdag 2 april 2021 om 00:10
Hoekstra: 'Het is een blamage en dit moeten we markeren'
De cruciale vraag die ik had, waar ik mijn eerste termijn mee heb afgesloten en waar velen aan gerefereerd hebben: 'Hoe gaan we vertrouwen herstellen?' Want wat een blamage, van A tot Z. Het is buitengewoon onbevredigend debat en ik heb samen met Kaag gemeend er goed aan te doen dat te markeren met de motie. Het is cruciaal dat we dat vertrouwen herstellen", spreekt Hoekstra uit.

Ook Hoekstra, wil net als Kaag, niet aangeven wat ze nu van Rutte verwachten. Hij herhaalt dat hij eerder al had aangegeven dat het CDA niet vooraan staat bij de formatie. "De formatie ligt in de toekomst, daar moet nog over nagedacht worden." Op de vraag van DENK-leider Azarkan of Hoekstra deelname aan een kabinet met Rutte als premier uitsluit antwoordt de CDA-leider dat hij dit nu nog niet aan de orde is.
vrijdag 2 april 2021 om 00:04
Partijleiders willen van Kaag weten of ze nog verder wil formeren met Rutte
PvdD-leider Esther Ouwehand vraagt aan Kaag hoe zijzelf een motie van afkeuring zou interpreteren. Kaag geeft geen direct antwoord, maar zegt "Het zou mij ten diepste raken. Ik zou mijn conclusies eraan verbinden". 

Ook SP-leider Marijnissen wil van Kaag weten wat de consequentie van de motie van afkeuring moet worden en waarom ze de motie van wantrouwen niet steunt. Volgens Marijnissen laat het indienen van een motie van afkeuring zien dat Kaag niet met Rutte in zee kan gaan in de toekomst.

Kaag blijft benadrukken dat het formatieproces opnieuw moet worden opgestart en dat er moet worden gekeken naar hoe dit verder kan gaan. Het is volgens haar niet vanzelfsprekend dat Rutte daarin het voortouw neemt, maar ze sluit hem ook niet uit. "Rutte heeft bijna twee miljoen stemmen gekregen. Ik ga over de houding en keuzes van mijn partij."
donderdag 1 april 2021 om 23:54
Kaag en Hoekstra steunen dus niet de motie van wantrouwen
We moeten een motie van afkeuring die Kaag net indiende niet verwarren met een motie van wantrouwen, eerder al ingediend door PVV-leider Wilders. 

Een motie van afkeuring is een motie die de Kamer kan aannemen om het beleid van een bewindspersoon of het kabinet af te keuren. De consequenties hiervan zijn niet duidelijk.

Een motie van wantrouwen spreekt de Kamer uit als ze niet langer vertrouwen hebben in een persoon of het kabinet. De consequentie hiervan is duidelijk: de persoon in kwestie moet opstappen.
donderdag 1 april 2021 om 23:46
Kaag: 'Mijn vertrouwen in Rutte heeft een forse deuk opgelopen.'
"Mijn vertrouwen in Rutte heeft een forse deuk opgelopen. De afstand tussen ons is groter geworden. Dat betreur ik en ik neem het hem kwalijk. Ik heb mijn twijfels over de verkenning en over de verdediging van Rutte. Daarom dien ik vandaag samen met Hoekstra een motie van afkeuring in."

Kaag stelt daarbij dat het "niet vanzelfsprekend is dat Rutte het voortouw krijgt in de volgende fase van de verkenning".
donderdag 1 april 2021 om 23:40
Rutte: 'Ik hoop nog steeds dat we vandaag een eerste stap kunnen zetten voor herstel vertrouwen' 
Rutte hoopt nog steeds dat het vertrouwen in de Kamer hersteld kan worden. Hij biedt daarom zijn excuses aan aan Pieter Omtzigt en aan het hele land.

Ook biedt hij zijn excuses aan voor het telefoontje dat hij vanochtend om 7.30 uur kreeg.
donderdag 1 april 2021 om 23:37
Het debat is weer begonnen. Wilders neemt nu als eerste het woord. Alle fractievoorzitters krijgen nu een zogeheten tweede termijn.
donderdag 1 april 2021 om 23:32
Het debat is momenteel nog geschorst, fracties in overleg over steun Rutte
Het debat is momenteel nog geschorst. Verschillende fracties zijn nu in overleg over of ze wel of geen steun geven aan de motie van wantrouwen tegen VVD-leider Mark Rutte.
donderdag 1 april 2021 om 22:44
Inmiddels hebben de nieuwe verkenners het woord genomen. Verkenner Wouter Koolmees (D66) herhaalt dat zowel hij als Tamara van Ark (VVD) tot gisteren geen inzicht hebben gehad in de aantekeningen van de vorige verkenners.

Baudet (FVD) vraagt hem met wie hij allemaal contact heeft gehad over de verkenningsgesprekken. Koolmees noemt hierbij de informatie uit de brief die hij eerder op de dag naar de Kamer stuurde.

Voor de FVD-leider is het antwoord niet voldoende: hij wil weten wie Rutte om half 8 heeft ingeseind dat hij toch over Omtzigt heeft gesproken in de verkenning. "Als alleen Ollongren, Koolmees en medeverkenner Van Ark het wisten en zij zeggen er niet met Rutte erover te hebben gesproken, dan moet er sprake zijn van een ambtelijk lek."
donderdag 1 april 2021 om 22:26
Jorritsma: 'Het is geen House of Cards'
"Het is geen House of Cards. Het is gewoon heel suf. We hadden het ons moeten herinneren. Als je er bewust over gelogen zou hebben, dan komt het toch uit", aldus Jorritsma.

Het debat is voor vijf minuten geschorst. Daarna nemen de nieuwe verkenners Koolmees en van Ark het woord.
donderdag 1 april 2021 om 21:42
Jorritsma: Ik vind het lastig om terug te halen hoe het is gegaan
"Ollongren heeft werkelijk heel uitmuntend verteld hoe het is gegaan en zo is het ook gegaan", aldus Jorritsma die nu het woord heeft.

"Ik vind het zelf heel lastig om terug te halen dat wij het in het gesprek met Rutte over Omtzigt hebben gehad. Het ging niet over zijn positie als Kamerlid. Het ging wel over de stabiliteit van het CDA. Is het CDA op dit moment een stabiele partij en wordt het dit? Daar hebben we daarna ook nog over gesproken", zegt Jorritsma die aangeeft dat deze kwestie ervoor heeft gezorgd dat de verkenners twijfelden over of ze de deadline zouden gaan halen.

"Daardoor is waarschijnlijk in mijn geheugen ook niet blijven hangen dat we het over Omtzigt hebben gehad, zeker niet over 'functie elders'. In de aantekeningen zou verder ook nog staan dat ik heb voorgesteld om Omtzigt Kamervoorzitter te maken. Als dat zo is geweest dan moet dat ook in die hele context van de stabiliteit van het CDA zijn gebeurd. Maar niet als serieuze optie. Bovendien wie gaat erover? De Kamer gaat erover en iemand moet zichzelf kandidaat stellen. Kan me haast niet voorstellen dat dit van mijn kant een serieuze opmerking is geweest."
donderdag 1 april 2021 om 21:39
De huidige verkenners Wouter Koolmees (D66) en Tamara van Ark (VVD) zijn gearriveerd in de Kamer.
donderdag 1 april 2021 om 21:12
Kamer roept nieuwe verkenners Koolmees en Van Ark op om naar de Kamer te komen
De Tweede Kamer wil dat de nieuwe verkenners ook naar het debat komen. Zij moeten laten weten of zij sinds gisteren contact gehad hebben met Rutte over de ontdekking van de Omtzigt-passage in zijn gespreksverslag. De Kamer hoopt nog steeds opheldering te krijgen over 'de bron' die Rutte vanochtend om 7.30 uur daarover al informeerde.

Het debat zal ondertussen wel verdergaan.
donderdag 1 april 2021 om 20:53
Wat we tot nu toe over het betoog van Ollongren kunnen zeggen: 
  • Oud-verkenner Kajsa Ollongren snapt zelf ook niet precies hoe de passage over 'functie elders' op haar notitie terecht is gekomen.
  • Ze zegt dat dit mogelijk is gebaseerd op gesprekken met de fractievoorzitters of een gesprek tussen haar en mede oud-verkenner Annemarie Jorritsma, maar dat dat een constatering is die ze achteraf heeft gemaakt. 
  • Zij en Jorritsma kunnen zich net als Mark Rutte niet herinneren dat het over Pieter Omtzigt is gegaan tijdens de verkenning.
  • De notities zijn opgesteld door de ambtelijke staf die aanwezig zijn bij de gesprekken en hiervan aantekeningen maken. Ook doen zij de voorbereidingen voor verdere gesprekken. 
  • De verkenners hebben, volgens Ollongren, geen input gegeven aan de ambtelijke staf voor de notitie.
  • Ollongren geeft toe dat de Kamer eerder verkeerd geïnformeerd is. Zij en Jorritsma schreven vorige week in een brief dat er met geen enkele fractievoorzitter over Omtzigt was gesproken. 
  • Zij schreven dit op basis van hun herinneringen, omdat ze als verkenners waren opgestapt, konden ze namelijk niet meer beschikken over de notities en documenten die waren gemaakt.
  • De Tweede Kamer gaat niet zomaar mee met de verklaring van Ollongren dat het bespreken van CDA'er Omtzigt "niet als relevant punt is gebleven" in haar geheugen.
  • De partijleiders lijken het moeilijk te geloven dat Ollongren, haar medeverkenner Jorritsma en VVD-leider Rutte allemaal dit onderdeel van het gesprek zijn vergeten.
donderdag 1 april 2021 om 20:19
Ollongren: Geen contact met Rutte over naam Omtzigt in verslag
Ollongren zegt dat ze niets heeft gedaan met de informatie die ze woensdagavond kreeg van de nieuwe verkenners. Zij belden haar met de mededeling dat Omtzigt wel degelijk wordt genoemd in het verslag van het gesprek dat Rutte voerde met Ollongren en Jorritsma, die op haar beurt zo laat op de avond niet meer te bereiken was.

Rutte kwam donderdagochtend dieper in de problemen toen hij zei dat hij om 7.30 uur een telefoontje kreeg van een bron die "via via" had gehoord dat Omtzigt werd genoemd in het verslag van het gesprek met Rutte. De Kamer wilde weten wie die bron was, maar Rutte wilde die niet prijsgeven. Dat kwam hem op nog meer wantrouwen en woede te staan. De andere partijleiders konden de stukken van hun gesprek pas inzien tussen 9.00 en 10.00 uur in de ochtend, voordat ze naar de Kamer werden gestuurd.

Ollongren zei in het debat over de verkenningschaos dat ze donderdag op één moment contact heeft gehad met Rutte, om 11.39 uur, over een kabinetsaangelegenheid.
donderdag 1 april 2021 om 20:02
Hoekstra wil weten wie input gaf aan ambtelijke staf
"Als ik Ollongren goed begrijp, heeft zij de notitie niet zelf opgesteld, maar is dit opgesteld door de ambtelijke ondersteuning. Maar wie heeft de input gegeven?", wil Hoekstra van Ollongren weten.

Ollongren: "Nee, ook dat (input geven, red.) niet." Ze legt uit hoe het proces is gegaan. "Maandag en dinsdag hebben we de zeventien gesprekken gedaan. Daarna hebben we op woensdagochtend een uur bij elkaar gezeten om vooruit te blikken naar donderdag en vrijdag. Daarna is de ambtelijke staf gaan werken aan de voorbereiding daarvan. Dat hebben we donderdag gekregen. Het enige waar ik actief om heb gevraagd is de schematische weergave van de standpunten per fractie."

Volgens Ollongren schrijven de ambtenaren die overal bij aanwezig zijn veel mee. "Het is een proces dat we samen heel intensief doormaken. De notities die zij maken, kunnen gebaseerd zijn op gesprekken met de zeventien lijsttrekkers. Gebaseerd zijn op ons gesprek van woensdagochtend. Gebaseerd zijn op alles wat daar is gezegd", aldus Ollongren.

"Maar de woorden 'functie elders' hadden er niet moeten staan", gaat ze verder. "Als het al zo bedoeld zou zijn, dus niet zoals Rutte aangeeft (dat de VVD er geen problemen mee had als Omtzigt minister wilde worden, red.), dan was onze politieke weging natuurlijk geweest 'daar doen we niks mee want daar gaan we niet over'."
donderdag 1 april 2021 om 19:56
Fractievoorzitters Thierry Baudet (Fvd), Wopke Hoekstra (CDA) en Geert Wilders (PVV) tijdens het debat.
donderdag 1 april 2021 om 19:56
Emotionele Ollongren: 'Ik had niet zo overhaast moeten handelen'
Emotionele Ollongren: 'Ik had niet zo overhaast moeten handelen'
donderdag 1 april 2021 om 19:45
Ollongren: 'Aantekeningen die ik onder de arm had zijn opgesteld door ambtelijke staf'
Marijnissen wil weten wie de notities, die Ollongren op de bewuste dag onder haar arm had, heeft opgeschreven. "Deze stukken zijn gemaakt door de ambtelijke staf, maar wij nemen hier de verantwoordelijkheid voor", antwoordt de oud-verkenner.
donderdag 1 april 2021 om 19:40
Segers, Wilders en Marijnissen vinden Ollongren niet geloofwaardig
CU-leider Segers en Wilders (PVV) vinden het ongeloofwaardig dat Ollongren zich niet herinnert dat het in het gesprek met Rutte over Omtzigt is gegaan. Ook SP-leider Marijnissen heeft hier vragen over. "Als er iemand langskomt tijdens de verkenning en diegene begint over een democratisch gekozen Kamerlid, dan moeten toch uitgerekend bij u alle alarmbellen afgaan?" Volgens Marijnissen moet Ollongren zich hier als demissionair minister van Binnenlandse Zaken extra van bewust zijn.
donderdag 1 april 2021 om 19:31
Ollongren: Met geen van de fractievoorzitters gesproken over 'functie elders'
Ollongren neemt de tijd om uit te leggen hoe zij en Jorritsma de verkenning zijn aangevlogen. "In de eerste ronde hebben we gesproken over de uitslag, inhoud en mogelijke coalities. We moesten ook zoeken naar de pijn tussen partijen", vertelt ze. Om deze reden hebben de verkenners naar het CDA gekeken, waar veel onrust is. "Het is de vierde partij en de meest favoriete coalitiepartner van de VVD".

"Maar we hebben met geen van de fractievoorzitters gesproken over een 'functie elders' voor Omtzigt. Het had er niet moeten staan, het stond er wel. Daar nemen wij dan ook de verantwoordelijkheid voor. Wij zijn de enige die dat ook kunnen doen", vertelt Ollongren.

Ze zegt daarnaast dat zowel zij als Jorritsma zich niet herinneren dat er is gepraat over Omtzigt tijdens gesprekken met fractievoorzitters. Nadat ze opstapten hadden ze bovendien geen toegang meer tot de stukken rondom de verkenning.

Ollongren geeft ook toe dat de Kamer afgelopen week verkeerd geïnformeerd is. In de brief die ze vorige week naar de Kamer stuurde stond dat er niet gesproken is over Omtzigt. Inmiddels is gebleken dat Rutte het wél over het Kamerlid heeft gehad.
donderdag 1 april 2021 om 19:15
Geëmotioneerde Ollongren maakt 'welgemeende excuses' voor chaos rond verkenning
Oud-verkenner Ollongren heeft het woord genomen en haar "welgemeende excuses" aangeboden aan onder anderen Omtzigt, Hoekstra en de Kamer voor de chaos rond de verkenning. "Ik ben op de bewuste ochtend geschrokken van mijn positieve testuitslag, ook gezien mijn gezondheidssituatie. In de emotie van het moment heb ik veel te snel gereageerd, mijn spullen bij elkaar gegrist en gegaan. Ik had niet zo overhaast moeten handelen", aldus een inmiddels geëmotioneerde Ollongren.
donderdag 1 april 2021 om 19:07
Het debat gaat weer verder. De oud-verkenners nemen nu het woord.
donderdag 1 april 2021 om 17:21
Segers: Breng koning terug in formatieproces
CU-leider Segers vindt het een goed idee om de koning weer een rol in het formatieproces te geven.

Segers vraagt zich net als andere partijen af of het "verstandig is om verkenners te hebben die zo dicht staan op de dagelijkse, Haagse politiek". Maar een rol voor de koning, zoals voor 2012 gebruikelijk was, opperden andere partijleiders niet.

"Zou het niet beter zijn voor het proces om iemand te vragen die van buiten komt, die het tot de saaie essentie kan terugbrengen?", aldus Segers, die daarbij de koning opperde. "Als iemand staat voor discretie en afstand, dan is het de koning. Daar hebben we al enige jaren ervaring mee en ik kan me geen ongemak herinneren als deze."

Ook SGP-leider Van der Staaij hintte op de terugkeer van de koning in het proces.
donderdag 1 april 2021 om 16:37
Ook Ploumen en Klaver willen andere verkenner
GroenLinks-leider Klaver en PvdA-leider Ploumen hebben geen vertrouwen meer in de huidige verkenners. Ze willen, net als Kaag en Hoekstra, dat er een verkenner komt die niet in het centrum van de politiek staat om zo het vertrouwen te herwinnen. Klaver wil ook dat de woordvoering en ambtelijke kant van de formatie onder de Tweede Kamer wordt geplaatst. Momenteel valt dit onder het ministerie van Algemene Zaken (AZ), ofwel Ruttes ministerie.
donderdag 1 april 2021 om 16:28
Op een rij: hier had Rutte ook geen herinnering aan
Op een rij: hier had Rutte ook geen herinnering aan
donderdag 1 april 2021 om 16:14

Hoekstra wijst op verschil tussen uitspreken 'ministerspost' en 'functie elders'
Hoekstra wil weten of Rutte inderdaad alleen gesproken heeft over een 'ministerspost voor Omtzigt' als het CDA zou gaan meeregeren, of ook de bewoording 'functie elders' gebruikte. Dit is volgens de CDA-leider een belangrijk verschil. Pas daarna kan hij besluiten of hij Rutte wel of niet zal steunen.

Hij wil dat Ollongren en Jorritsma hier duidelijkheid over geven. "Het opschrijven van de passage 'functie elders' is gebeurd onder de verantwoordelijkheid van de verkenners", aldus Hoekstra.

Wilders vindt dat Hoekstra niet moet vergeten dat een ministerspost "óók een functie elders is en betekent dat een kritisch Kamerlid uit de Kamer wordt gehaald". Hij vindt ook dat de CDA-leider te terughoudend is. 

Hoekstra maakt duidelijk dat dit niet het geval is. "Ik heb vrijwel elke dag contact met Omtzigt en ik weet wat dit met hem doet. Er is bij mij geen sprake van terughoudendheid."

donderdag 1 april 2021 om 15:55

Nieuwe verkenners hebben aanvullende informatie naar Kamer gestuurd
De nieuwe verkenners hebben net een brief gestuurd naar de Tweede Kamer. Ze schetsen hierin een tijdlijn van de gebeurtenissen en contactmomenten van de afgelopen zeven dagen. De Kamer had hierom gevraagd, omdat deze middag bleek dat Rutte vanochtend om 7.30 uur al door een bron, die hij niet wil prijsgeven, geïnformeerd was over zijn verslag.

"Toen wij de stukken gisteravond inzagen, kwamen wij tot de conclusie dat er in de aantekeningen van het gesprek tussen de ex-verkenners en de heer Rutte de naam van de heer Omtzigt werd genoemd. Dit was niet conform de brief van de ex-verkenners van maandag 29 maart, waarin was gesteld dat geen van de gewezen lijsttrekkers had gesproken over de heer Omtzigt", schrijven Koolmees en Van Ark.

De verkenners hebben hierover vervolgens laat op de avond telefonisch contact gehad met Ollongren. Jorritsma was op dat moment onbereikbaar.

"Wij hebben daarom op donderdagochtend 1 april om 8.00 uur de beide ex-verkenners telefonisch gesproken. Tussen 7.45 en 8.30 uur hedenmorgen hebben wij tevens de zeventien gewezen lijsttrekkers een sms gestuurd met het aanbod om tussen 9.00 en 10.00 uur de eigen stukken in te komen zien. Ook de voorzitters van de Kamers hebben wij deze gelegenheid geboden."

Uit de brief kan verder niet worden opgemaakt wie Rutte heeft gebeld. 

donderdag 1 april 2021 om 15:40
Hoekstra wil excuses van verkenners aan Omtzigt, de Kamer en het CDA
"We staan totaal, maar dan ook echt totaal voor aap", zegt Hoekstra. Hij wil dat de oud-verkenners excuses maken aan Omtzigt, de Kamer en het CDA. "Ik snap dat je dingen kan vergeten, maar hoe kan het dat alle drie deze mensen het vergeten zijn?"

Hoekstra pleit net als Kaag voor een andere verkenner, die verder afstaat van de politiek.
donderdag 1 april 2021 om 15:33
Kaag hoopt op meer 'fundamentele richting' van Rutte
BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas vraagt aan Kaag of zij Rutte nog op zijn woord gelooft.

"Ik heb een gewetensvraag aan Rutte gesteld. Ik hoor graag nog een keer zijn antwoorden. Ik verwacht dat Rutte in zijn tweede termijn meer fundamentele richting zal geven op hoe met geschaad vertrouwen moeten worden omgegaan. Of ik denk dat iemand de waarheid heeft gesproken? Ik kan niet in de ziel van andere mensen kijken. Ik kan alleen beoordelen wat ik zie en wat ik hoor", antwoordt Kaag.
donderdag 1 april 2021 om 15:27
Kaag: 'Hier scheiden onze wegen, ik sta hier met zwaar gemoed'
Kaag: 'Hier scheiden onze wegen, ik sta hier met zwaar gemoed'
donderdag 1 april 2021 om 15:06
Kaag wil dat Kamer nieuwe verkenner benoemt
D66-leider Sigrid Kaag heeft het woord genomen en doet het voorstel aan de Kamer om een nieuwe verkenner "met gezag" te benoemen, "die op grote afstand staat van de politiek". "Dit is het moment om een nieuwe koers te gaan varen in de politiek", stelt ze. 

Kaag stelt dat er fouten gemaakt zijn, die niet gemaakt hadden mogen worden. De D66-leider hoopt dat de afgelopen zeven dagen "niet verspild zijn geweest, als er ook een begin kan worden gemaakt met het herstel van het afgebroken en aangetaste vertrouwen."

De Kamer zal later vandaag stemmen over het voorstel van Kaag voor een andere verkenner.
donderdag 1 april 2021 om 15:01
Boze Rutte tegen Segers: 'Ik heb u nooit belazerd'
Boze Rutte tegen Segers: 'Ik heb u nooit belazerd'
donderdag 1 april 2021 om 14:53
Bijdragen van Wilders en Rutte zitten erop. Het woord is zo eerst aan Kaag, daarna volgen de andere veertien fractievoorzitters ook nog vóórdat de opgestapte verkenners Jorritsma en Ollongren het woord krijgen.