CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt had verwacht dat binnen 24 uur opgehelderd zou zijn wie verantwoordelijk is voor de tekst van de vorige week gelekte notitie over zijn functie. Dat zei Omtzigt woensdag in de Tweede Kamer vlak voordat hij werd geïnstalleerd als parlementariër.

"Het feit dat we nu zeven dagen verder zijn, betekent dat er ergens iets wordt verborgen", zei het Kamerlid.

Een ANP-fotograaf legde vorige week vast welke onderwerpen de inmiddels opgestapte verkenner Kajsa Ollongren (D66) wilde bespreken met onderhandelaars Mark Rutte en Sigrid Kaag, de partijleiders van respectievelijk de VVD en D66. "Positie Omtzigt: functie elders" was het opmerkelijkste inkijkje.

Ollongren en de andere opgestapte verkenner Annemarie Jorritsma (VVD) hebben de schuld op zich genomen, maar in de verschillende schriftelijke verklaringen wordt niet duidelijk wie de zin over het CDA-Kamerlid heeft laten opschrijven.

Dat leidde tot frustratie bij Omtzigt, die benadrukt dat enkel de kiezer over zijn positie gaat en niet de verkenners, fractievoorzitters of ambtenaren. "Deze notitie ís niet geschreven, íémand heeft deze notitie geschreven. Er is hier geen spooktypemachine in Den Haag. Iemand heeft getypt: 'Positie Omtzigt: functie elders.'"

Dat zijn naam in de notitie terugkomt, heeft effect op de verhoudingen tussen Omtzigt en de oud-verkenners, zei de CDA'er. "Ik vind dat zij (Ollongren en Jorritsma, red.) eigenlijk al hadden moeten vertellen wat er gebeurd is."

Waarschijnlijk wordt woensdag aan het eind van de middag gedebatteerd over de kwestie en hoe het nu verder moet met de formatie.