Demissionair minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) gaat toch niet naar de casus van Thierry Baudet kijken. De partijleider riep Forum voor Democratie-leden vrijdag op tot het regelen van zoveel mogelijk volmachtstemmen voor de aankomende Tweede Kamerverkiezingen. Ollongren laat de zaak rusten omdat beelden van die uitspraken al zijn verwijderd, aldus haar woordvoerder.

Ollongren benadrukte vrijdag dat het initiatief tot het verlenen van een volmacht bij de kiezer moet liggen, en niet bij de gemachtigde. Dat laatste heet ronselen en is volgens de Kieswet illegaal.

Baudet zei donderdag in een livestream dat het belangrijk is om mensen die niet van plan zijn om te stemmen, maar FVD wel een warm hart toedragen, "te enthousiasmeren om volmachten te geven". "Mensen die misschien niet zo politiek betrokken zijn, die willen misschien wel een volmacht geven, en dan kun je dus toch meermaals stemmen. Dus één persoon kan vier keer stemmen eigenlijk, als je maar die volmachten kunt regelen."

De livestream waarin Baudet zijn uitspraken deed, is nog steeds terug te vinden op YouTube, maar het bewuste fragment is eruit geknipt. Een FVD-woordvoerder meldde vrijdag dat dit is gedaan omdat er direct na de uitzending "misverstanden ontstonden". "Om verwarring te voorkomen, hebben we er daarom voor gekozen de desbetreffende fragmenten offline te halen."

Omdat de beelden waarin Baudet de uitspraken doet vrijdagavond verwijderd zijn, zoekt de minister de kwestie niet verder uit.