Het lijkt erop dat de spoedwet van het kabinet voor de avondklok vrijdag al kan worden ingevoerd, mits het parlement akkoord gaat. De Eerste Kamer behandelt het wetsvoorstel op verzoek van het kabinet vrijdag en zal daarna meteen stemmen. De Tweede Kamer zal dat donderdag al doen.

Bij goedkeuring moet de wet nog in het Staatsblad worden geplaatst. Dat kan heel snel als het moet, aldus het ministerie. De nieuwe wet moet de avondklok 'redden', mocht het gerechtshof in Den Haag de huidige wet definitief onderuithalen.

De senatoren die het woord zullen voeren, komen fysiek bijeen op het Binnenhof. Om het vereiste quorum te halen, kunnen de anderen zich digitaal aanmelden. De aanwezige senatoren kunnen na het debat stemmen namens hun partij. Als er tot een hoofdelijke stemming wordt besloten, moet iedereen wel naar Den Haag komen.

De avondklok kreeg in de Tweede Kamer ruime steun. In de senaat heeft de coalitie geen meerderheid. De partijen die in de Tweede Kamer tegenstemden - PVV, Forum voor Democratie, SGP, Partij voor de Dieren en DENK - zijn in de minderheid in de Eerste Kamer; DENK zit zelfs niet in de senaat. De senatoren hadden de huidige wet achter de avondklok nog niet behandeld.

Viruswaarheid tegen de Staat: zo verliep de avondklokzaak
157
Viruswaarheid tegen de Staat: zo verliep de avondklokzaak

Justitie ontwierp spoedwet na uitspraak rechter

Het ministerie van Justitie zette dinsdag snel een spoedwet in elkaar, nadat de rechtbank in Den Haag in de ochtend had bepaald dat de juridische onderbouwing van de avondklok onvoldoende is. De rechtbank verklaarde het straatverbod tussen 21.00 en 4.30 uur per direct ongeldig.

Na een spoedappel van het kabinet schroefde het gerechtshof in Den Haag dit besluit binnen enkele uren terug. De avondklok blijft nu in ieder geval van kracht tot de uitspraak in hoger beroep er is. Het beroep dient vrijdag en mogelijk komt er dan ook meteen een uitspraak.

Het kabinet wil de spoedwet nu toch in de coronawet opnemen. Deze tijdelijke wet valt onder de Wet publieke gezondheid. Justitieminister Ferd Grapperhaus volgt hiermee de Raad van State, die er woensdag in een spoedadvies op aandrong de maatregel in de coronawet op te nemen.