Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet en andere kandidaten op de kieslijst van de partij hebben racistische uitspraken gedaan in WhatsApp-groepen, zo meldt Elsevier Weekblad (EW) dinsdag. Het weekblad heeft de hand weten te leggen op de conversaties.

Volgens het blad zei Baudet in de zomer van vorig jaar dat "blanken gemiddeld een IQ scoren van 110" en dat het gemiddelde IQ van Hispanics en Afro-Amerikanen respectievelijk 90 en 75 is.

Ook zou hij in een gesprek met Gideon van Meijeren en Yanick Chevalier, die beiden op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen staan, hebben gezegd: "Wil jij dat je zus met een neger thuiskomt?" EW meldt dat Van Meijeren daarop "Hell no" antwoordde.

Baudet noemt de openbaarmaking van de WhatsApp-gesprekken "opgeklopte ophef". Of de geciteerde appjes echt zijn, wil hij niet zeggen. "Of het is waar, of het is niet waar, of het is vervalst. Ik weet dat niet eens, ik ga het niet eens checken."

Eerder op dinsdag liet de FVD-voorman in een video weten dat hij er "niet meer op ingaat". "Deze gekkigheid, deze stupide heksenjacht. Dit zijn de technieken van een totalitair regime." Daarna zegt hij: "Misschien is er in privécontext ooit een grapje gemaakt. Ik zou willen zeggen: wie heeft dat niet?"

Eerder onrust binnen FVD door antisemitisme in chatgroepen

EW laat weten dat het blad een groot aantal van de berichten afdrukt en daar ook een schermafbeelding aan toevoegt, "als bewijs voor de authenticiteit van het materiaal".

Eind vorig jaar ontstond onrust in de partij door een artikel in Het Parool, waarin antisemitische uitingen van de jongerenpartij van FVD in chatgroepen werden aangehaald. Meerdere bestuursleden en FVD-politici zijn opgestapt uit onvrede met de wijze waarop Baudet omging met die uitlatingen.