Hugo de Jonge stopt als lijsttrekker van het CDA. Dat heeft de minister van Volksgezondheid, die zich de laatste maanden bijna alleen nog met de coronacrisis bezighield, donderdagavond bekendgemaakt in een brief aan de CDA-leden. Hij komt ook niet op de lijst voor de komende Tweede Kamerverkiezingen.

De Jonge schrijft dat hij zich altijd gerealiseerd heeft "dat de combinatie van het ministerschap en het lijsttrekkerschap zwaar zou zijn".

"Ik ben tot de conclusie gekomen dat ik niet beide verantwoordelijkheden ten volle kan waarmaken. De verantwoordelijkheid voor de aanpak van de coronacrisis moet voorgaan", aldus De Jonge.

Volgens de bewindsman verdient het CDA "een lijsttrekker die alle tijd en energie aan de partij kan besteden, dat is mij nu niet gegeven". De bewindsman blijft wel aan als minister van Volksgezondheid, schrijft hij tot slot.

Het partijcongres van aankomende vrijdag en zaterdag, dat in het teken van de verkiezingen zou staan, wordt tot nader order uitgesteld, maakte CDA-voorzitter Rutger Ploum daarop bekend.

Het verkiezingsprogramma zou worden vastgesteld en de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer zou worden bekrachtigd. Normaliter een formaliteit en een uitgelezen kans voor de partijleider om de campagne af te trappen.

Hugo de Jonge geeft uitleg over waarom hij stopt als partijleider van het CDA. (Foto: ANP)

CDA-voorzitter betreurt beslissing

Ploum zegt het besluit van De Jonge te betreuren, maar heeft respect voor de beslissing. "Ik heb Hugo de laatste jaren leren kennen als een zeer toegewijd CDA'er. Iemand die een ongelooflijk warm hart heeft voor onze partij en veel nieuwe energie heeft gebracht", laat Ploum via Twitter weten.

Ondanks de mooie woorden voor De Jonge, zit Ploum met minder dan honderd dagen voor de Tweede Kamerverkiezingen met een heel groot probleem. In korte tijd moet nu iemand anders worden klaargestoomd.

"Met mijn bestuur zal ik me nu beraden over de ontstane vacature en het aanstaande partijcongres", wil Ploum er alleen over kwijt.

De Jonge op het CDA-partijkantoor vlak nadat hij bekend maakte dat hij geen partijleider meer wil zijn. (Foto: ANP)

De Jonge: 'Deining kost tijd, en dat heb ik niet'

De aankondiging komt zeer onverwachts. Afgelopen juli won De Jonge nipt van zijn voornaamste uitdager CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt.

Wie de opvolger van De Jonge wordt, is nog onduidelijk. Naast Omtzigt stelde ook staatssecretaris van Economische Zaken Mona Keijzer zich kandidaat.

Wopke Hoekstra, de huidig minister van Financiën, gold eveneens als gedoodverfd partijleider, maar hij trok zich al in juni terug. "Het (partijleiderschap, red.) vraagt om andere dingen waar je goed in kunt zijn", zei hij daar destijds over.

Er was wel twijfel over De Jonges leiderschap binnen de partij. Die twijfel is nooit helemaal verdwenen. Afgelopen dagen lieten partijprominenten zich anoniem in De Telegraaf en het AD zeer kritisch uit over zijn leiderschap.

"Wie verantwoordelijkheid neemt, krijgt altijd kritiek", zei De Jonge in een toelichting bij RTL Nieuws op zijn besluit. "Er is altijd deining in de partij bij een leiderschapswissel. Dat kost alleen tijd, en dat heb ik niet."