De meeste politieke partijen hebben een stuk meer vrouwen op hun kieslijsten voor de Tweede Kamerverkiezingen gezet dan vier jaar geleden, meldt Trouw zaterdag op basis van een eigen analyse. Ook zijn er meer kandidaten met een multiculturele achtergrond op de lijsten te vinden.

De krant bekeek de lijsten van negen partijen.

Bij CDA, ChristenUnie en D66 bestaat 40 procent van de lijst uit vrouwen, bij SP en PvdA gaat het om respectievelijk 45 en 50 procent, en bij de Partij voor de Dieren en GroenLinks wordt 60 procent van de verkiesbare plaatsen ingenomen door vrouwen - dat wil meestal zeggen: bij de eerste twintig op de lijst.

Bij de VVD staan vier vrouwen in de top vijf. De SGP heeft als enige partij een lijst met uitsluitend mannen. Van Forum voor Democratie en de PVV is nog geen lijst bekend.

Momenteel bestaat de Tweede Kamer voor 32 procent uit vrouwen, maar dat was na "correctie" door kiezers die met voorkeursstemmen meer vrouwen de Kamer in stemden.

Meer kandidaten met niet-westerse achtergrond op kieslijsten

De nieuwe Tweede Kamer krijgt mogelijk ook meer 'kleur', aldus Trouw. Bij de meeste partijen heeft tussen de 15 en 35 procent van de verkiesbare kandidaten een niet-westerse achtergrond. Dat is een verdubbeling ten opzichte van het huidige gemiddelde in de Tweede Kamer.

Deze trend geldt overigens niet voor alle partijen: zowel de SGP als de Partij voor de Dieren heeft niet één kandidaat met een multiculturele achtergrond op de eerste tien plekken staan.