Thierry Baudet wil Forum voor Democratie (FVD) graag in tweeën splitsen vanwege het conflict tussen hem en het bestuur. De oud-partijleider stelt donderdag in de uitzending van Goedemorgen Nederland een "boedelscheiding" voor, waarbij de middelen worden verdeeld. Hij wil de partijnaam houden.

Volgens de politicus komt hij er niet meer uit met het bestuur van de partij. Baudet stelt daarom in Goedemorgen Nederland voor dat alle leden zelf beslissen wie ze willen blijven steunen. Zo kan volgens hem een "vechtscheiding" worden voorkomen.

Het Tweede Kamerlid vindt daarnaast dat hij recht heeft op de partijnaam, omdat hij die als oprichter van FVD heeft bedacht. "Ik ben dit begonnen." Hij zou het "heel merkwaardig" vinden als de bestuursleden de partijnaam mogen blijven gebruiken. "Ik wil dat dit zo snel mogelijk stopt."

Partijvoorzitter Lennart van der Linden zegt pas met Baudet te willen praten als hij de "gestolen ICT" heeft teruggegeven. Hij reageert niet inhoudelijk op het voorstel dat Baudet "redelijk en logisch" noemt. Volgens de voormalige partijleider kunnen de bestuursleden de "boedelscheiding" zien als een uitweg uit het hoogoplopende conflict.

Drie bestuursleden gaan donderdag aangifte tegen Baudet doen, omdat zij geen toegang meer hebben tot de ICT-systemen en socialemedia-accounts van de partij. Baudet zei woensdagavond in een eerste reactie op de aangifte te willen voorkomen dat het bestuur die middelen gebruikt om hem "uit de partij te werken".

In Goedemorgen Nederland zegt Baudet dat het nooit de bedoeling was om het bestuur geen toegang meer tot de mail te geven. "Dat spijt mij." Hij kondigde aan dat te herstellen. Baudet is niet van plan het bestuur toegang te geven tot de socialemedia-accounts. Hij stelt voor om die te "bevriezen".

Steeds meer FVD-volksvertegenwoordigers uiten openlijk kritiek op Baudet. Senator Nicki Pouw-Verweij schreef in een brandbrief aan het bestuur dat hij is geradicaliseerd en in coronacomplottheorieën gelooft.

In die brief vertelt ze over Baudets uitspraken tijdens een etentje. Baudet zou onder meer geloven in antisemitische complotten waar de Amrikaans-Hongaarse miljardair van joodse afkomst George Soros verantwoordelijk wordt gehouden voor het coronavirus.

De inhoud van de brief is donderdag bevestigd door kandidaat-Kamerleden Joost Eerdmans en Eva Vlaardingerbroek. Zij waren bij het diner dat werd georganiseerd voor een aantal personen op de FVD-kieslijst. Volgens Vlaardingerbroek is het voorstel om FVD te splitsen "paniekvoetbal van iemand die aan het verliezen is", zegt zij tegen WNL. Baudet zegt zich niet in het beeld te herkennen.

Baudet keert toch terug: 'Poging gaande karaktermoord te plegen'
1
Baudet keert toch terug: 'Poging gaande karaktermoord te plegen'

Baudet wil weer lijsttrekker en partijleider worden

Baudet doet zijn uitspraken na een aantal turbulente dagen. Maandag gaf hij het lijsttrekkerschap en het partijleiderschap op, nadat binnen de partij veel ophef was ontstaan over de antisemitische en homofobe uitspraken in appgroepen van de jongerentak JFVD. Dinsdag stapte hij op als partijvoorzitter, om woensdag weer terug te komen op zijn eerdere besluiten.

Baudet kondigde in een video aan weer lijsttrekker en partijleider te willen worden. Hij schreef ook lijsttrekkersverkiezingen uit, maar het partijbestuur benadrukte kort daarna dat dit niet zomaar kan. Er werd ook gedreigd Baudet uit de partij te zetten.

Kamerlid Theo Hiddema en senator Paul Cliteur stapten dinsdag op, maar blijven Baudet steunen. Ook Hans Smolders, nummer tien op de kandidatenlijst, trekt zich terug al blijft ook hij achter de partijoprichter staan.