Het kabinet wil de verkoop van messen aan minderjarigen landelijk verbieden, laten ministers Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en Sander Dekker (Rechtsbescherming) woensdag weten. Het verbod maakt deel uit van een breder pakket aan maatregelen die het dragen en gebruik van messen onder jongeren moeten tegengaan.

De bewindsmannen stellen dat het "enige tijd" kost om een wet te ontwerpen die de landelijke verkoop van messen aan jongeren verbiedt. De ministers willen met grote winkelketens overleggen hoe de verkoop van legale messen (zoals keukenmessen) aan minderjarigen in de tussentijd aan banden gelegd kan worden.

Daarnaast volgt er een campagne om wapenbezit onder jongeren te ontmoedigen. Ook krijgen scholen in overleg met de politie en gemeente eerder toestemming om kluisjes te doorzoeken.

Bovendien moeten leerlingen die zich bedreigd voelen zich voortaan makkelijker kunnen melden. Grapperhaus en Dekker willen onder meer jongerenwerkers en wijkagenten bij hun actieplan betrekken.

Steeds meer steekincidenten waarbij minderjarigen betrokken zijn

Sinds vorig jaar zijn er steeds vaker steekincidenten waarbij minderjarigen betrokken zijn. Het actieplan moet deze vorm van geweld tegengaan en kan rekenen op veel steun.

Vorige week bleek uit een rondgang van de NOS onder 194 burgemeesters dat 139 van hen een landelijk verbod op het dragen van een mes voor jongeren toejuichten. Daarnaast waren enkele tientallen ook vóór een landelijk verbod op de verkoop aan jongeren of het aanpakken van zowel de verkoper als de drager van messen. Eerder dit jaar sprak een meerderheid van de Tweede Kamer zich uit voor een aanscherping van de regels.

Overigens is het dragen van veel soorten messen landelijk al verboden. De komende tijd willen Grapperhaus en Dekker de regels verduidelijken, zodat makkelijker opgetreden kan worden tegen personen die steekwapens bij zich dragen.