Het derde steunpakket wordt uitgebreid vanwege het oplaaiende coronavirus. De horeca en enkele honderden evenementenondernemers krijgen een eenmalige vergoeding voor gemiste inkomsten. De tegemoetkoming voor de vaste lasten (TVL) wordt uitgebreid zodat meer sectoren er gebruik van kunnen maken.

Dat maakten ministers Eric Wiebes (Economische Zaken), Wopke Hoekstra (Financiën) en Wouter Koolmees (Sociale Zaken) dinsdag bekend.

Het kabinet trekt in totaal een half miljard euro uit voor de extra steun. "We kunnen dit betalen", verzekerde Hoekstra. "Maar het blijft geld dat we moeten lenen en later moeten terugbetalen."

De horeca krijgt een vergoeding voor de aangelegde en nu onbruikbare voorraad vanwege de tijdelijke sluiting. Het is ook een vergoeding voor de gemaakte kosten die cafés en restaurants hebben gemaakt om hun zaak coronaproof te maken. Het gaat om 2,75 procent van de gemiste omzet, gemiddeld denkt het kabinet dat dit bedrag uitkomt op 2.500 euro per ondernemer.

Meer bedrijven krijgen compensatie

De tegemoetkoming voor vaste lasten (TVL), samen met de loonsubsidie (NOW) en zzp-hulp (Tozo) de belangrijkste reddingsboei, wordt uitgebreid.

Die was enkel bedoeld voor sectoren die direct hard zijn getroffen door de coronacrisis. Nu worden ook toeleveranciers ervoor gecompenseerd. Aanvankelijk wilde het kabinet dat ondernemers dit onderling zouden oplossen, door bijvoorbeeld afspraken te maken over huurverlaging.

"In deze situatie denken wij toch dat het verantwoord is om die regeling uit te breiden", meldde Wiebes nu in een toelichting.

Doordat veel muziekevenementen en kermissen niet zijn doorgegaan, krijgen ook deze ondernemers een extra uitkering.

Het gaat om een eenmalige vergoeding die gebaseerd is op gemiste inkomsten van afgelopen zomer. Het kabinet denkt dat het om zo'n achthonderd ondernemers gaat die gemiddeld 14.000 euro krijgen.

Bedrijven kunnen in winterslaap

Er komt een mogelijkheid voor bedrijven om in een soort winterslaap te gaan (Time Out Arrangement) om een faillissement te voorkomen. Een bankroet heeft veel nadelen, schrijft het kabinet.

Werkgevers durven misschien geen risico's meer te nemen terwijl de ondernemersgeest straks, als het virus onder controle is, juist broodnodig nodig is om de economie weer op te bouwen.

Een faillissement leidt ook tot onbetaalde rekeningen bij andere bedrijven. Nog meer schulden helpt de economie ook niet verder. Bovendien wordt personeel ontslagen en kunnen ondernemers nog jarenlang worden achtervolgd vanwege persoonlijke aansprakelijkheid.

"Om de ingrijpende consequenties voor zowel betrokken mensen als onze economie en werkgelegenheid te voorkomen, is een zachte landing bij het permanent of tijdelijk stopzetten van deze bedrijven van belang", schrijven de bewindslieden.

Steunpakket ingehaald door het virus

Het derde steunpakket loopt van oktober tot en met juni 2021. De maatregelen zijn alleen ingehaald door het virus. De besmettingen en het aantal ziekenhuisopnamen lopen zo snel op, dat het kabinet extra maatregelen (gedeeltelijke lockdown) heeft genomen.

Dat duwt ondernemers alleen wel verder in de problemen, waardoor de roep om extra steun voor sectoren die hard zijn getroffen, zoals de horeca, cultuur en evenementen, steeds luider klonk. Het pakket was al zo ingericht dat meer omzetverlies ook meer overheidssubsidie betekent.