Premier Mark Rutte erkent dat het kabinet twee weken geleden niet stevig genoeg heeft ingegrepen toen het aantal coronabesmettingen stevig begon te stijgen. "Het pakket aan maatregelen had steviger gemoeten", aldus de minister-president woensdag in het Kamerdebat over de corona-aanpak.

De premier reageerde op vragen van PvdA-leider Lodewijk Asscher die wilde weten of de nieuwe landelijke maatregelen die het kabinet maandag aankondigde niet te laat komen.

Asscher wees erop dat het aantal positieve coronatesten sinds de zomer opliep en vindt dat het kabinet eerder harder had moeten ingrijpen.

Terugkijkend erkent de premier dat er een aantal zaken niet goed zijn gegaan. Het kabinet hoopte met een regionale aanpak nieuwe besmettingshaarden tijdig de kop in te drukken. Een waarschuwingsmodel waar regio's zijn ingedeeld in de categorieën 'waakzaam', 'zorgelijk' en 'ernstig'.

Met de kennis van nu ziet de minister-president dat de maatregelen voor de regio's 'zorgelijk' "niet stevig genoeg" zijn geweest. Met het sluiten van de horeca om 1.00 uur en het beperken van groepsgrootten in feestzalen naar vijftig, hoopte het kabinet de curve te buigen.

Aanvankelijk was het idee om de regionale aanpak te koppelen aan heldere maatregelen, een gereedschapskist, die regio's konden inzetten. Die gereedschapskist is echter nog steeds niet gevuld. Ook is gebleken dat het overleg met de regio's een snelle aanpak in de weg zat.

OMT wil avondklok en landelijk mondmaskeradvies

Lilian Marijnissen (SP) vraagt zich af of de nieuwe landelijke maatregelen nu dan wel voldoende zijn. Zij verwijst naar het advies van het Outbreak Management Team (OMT), de deskundigen die het kabinet adviseren, waarin strengere maatregelen worden aangeraden om de tweede golf te breken.

Het OMT wil onder meer een avondklok en raadt aan om tot een landelijk advies voor het gebruik van mondmaskers in de publieke ruimte te komen. Het kabinet neemt dat advies voor nu niet over, maar zegt het wel achter de hand te houden.

Een meerderheid in de Kamer is wat betreft de mondmaskers al wel zo ver. Een ruime Kamermeerdheid pleitte eerder in het debat voor een advies een mondmasker in de publieke ruimte te dragen. Voor een mondkapjesplicht is nog geen meerderheid.