Het Kamerdebat over de branden in het vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos is donderdag op het allerlaatste moment onverwachts uitgesteld. Terwijl Tweede Kamerleden in de commissiezaal wachtten op staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel) en minister Sigrid Kaag (Ontwikkelingssamenwerking), werd bekend dat de coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie achter de schermen onderhandelen over de eventuele opvang van migranten uit de Griekse kampen.

Het debat stond gepland voor 14.00 uur, maar Broekers-Knol schrijft in een brief aan de Kamer meer tijd nodig te hebben. Naar verwachting zal om 16.00 uur een brief naar de Kamer gaan en gaat het debat om 17.00 uur van start.

Bronnen binnen de coalitie zeggen dat de vier partijen onderhandelen over een oplossing om al dan niet migranten op te halen.

Waar de VVD en het CDA er voorheen niets voor voelden om de overvolle Griekse opvangkampen te ontlasten en ook tegen het ophalen van alleenstaande kinderen waren, lijkt het CDA nu te schuiven.

De optie om migranten over te nemen en dat de aantallen van het vluchtelingenprogramma van de UNHCR af te trekken ligt op tafel. De afspraak was dat Nederland 750 kwetsbare vluchtelingen per jaar zou overnemen, maar dat aantal daalde al naar 500 als gevolg van het kinderpardoncompromis.

Branden verwoesten overvol migrantenkamp

De branden op het Griekse eiland hebben volgens de Griekse autoriteiten het migrantenkampen grotendeel verwoest. De oorzaak van de branden is nog niet bekend. Ook is nog onduidelijk of er mensen gewond zijn geraakt of zijn omgekomen.

De dakloos geraakte inwoners wachten onder nog slechtere omstandigheden buiten het kamp op hulp en perspectief. De Griekse minister van Migratie kondigde aan tijdelijke tenten op te zetten met plek voor drieduizend mensen.

Kamp Moria werd bewoond door dertienduizend migranten, terwijl er maar plek was voor drieduizend personen. De opvanglocatie op Lesbos is het gevolg van de zogenoemde Turkijedeal. De Europese Unie heeft daarvoor met Turkije afspraken over de opvang en asielaanvragen gemaakt.

Migranten worden op deze zogenoemde hotspot vastgehouden, terwijl hun asielaanvraag in behandeling wordt genomen. Terwijl de asielprocedures maanden tot jaren kunnen duren, is het aantal migranten in Moria flink opgelopen. Dit had tot gevolg dat migranten daar in overvolle tenten onder erbarmelijke omstandigheden moesten leven.

Pogingen om de Griekse kampen te ontlasten en migranten over te plaatsen, komen niet van de grond.

Broekers-Knol: 'Wij nemen geen mensen over'

Een werkend Europees herverdelingssysteem om de asielzoekers eerlijk over de lidstaten te verdelen, is er niet. Het kabinet is niet van plan de Grieken op dat vlak te hulp te schieten. Ook na de branden herhaalde staatssecretaris Broekers-Knol woensdag tegenover RTL Nieuws dat er voor het kabinet niets veranderd is. "Het Nederlands standpunt is altijd geweest: wij nemen geen mensen over."

Ook het verzoek om kwetsbare kinderen uit de kampen op te nemen, heeft het kabinet eerder naast zich neergelegd. Een aantal EU-lidstaten heeft toegezegd de Grieken wel te helpen. Hoewel honderd Nederlandse gemeenten hebben laten weten bereid te zijn vluchtelingenkinderen op te vangen, wilde het kabinet er niet aan.

In plaats daarvan wil staatssecretaris Broekers-Knol de Grieken financieel steunen om op het vasteland opvanglocaties en een voogdijsysteem op te zetten, zodat de alleenstaande kinderen daar kunnen worden opgevangen.