Minister Carola Schouten (Landbouw) ziet toch af van de maatregel voor de vermindering van eiwit in krachtvoer voor koeien, schrijft ze woensdagmiddag in een brief aan de Tweede Kamer. De plannen blijken toch een te kleine stikstofreductie op te leveren.

Door koeien vier maanden lang minder eiwit te voeren, zouden de dieren via de mest minder ammoniak uitstoten. Deze stikstofbesparing is nodig om ruimte te maken voor woningbouw en infrastructurele projecten.

Het was de bedoeling dat de maatregel per 1 september zou ingaan, maar daar ziet de minister nu dus van af.

Door de droogte bevat het gras dat koeien in de wei eten minder eiwit. Dat zouden boeren kunnen compenseren via krachtvoer, maar doordat de stikstofuitstoot van koeien daardoor toeneemt is de stikstofwinst volgens Schouten "nihil" en dus ziet ze af van de maatregel.

Boeren vreesden voor gezondheid van koeien

De afgelopen maanden voerden boeren meerdere keren actie. Het stuitte hun tegen de borst dat ze minder eiwitrijk voer aan hun dieren moesten geven, omdat dit tot bij de koeien tot gezondheidsproblemen zou kunnen leiden.

Schouten liet hierop al weten met de sector en experts in gesprek te gaan. "Mocht hieruit naar voren komen dat aanvullende diergezondheidsrisico's te verwachten zijn, dan zal ik de regeling hierop aanpassen", aldus de minister destijds.

Wegen en woningen kunnen nu alsnog aangelegd en gebouwd worden door een groter deel van de stikstofruimte te gebruiken die ontstaat uit de 'warme sanering van varkenshouderijen'. Dat houdt in dat varkenshouders zich uit kunnen laten kopen door de regering.

Boerenorganisaties 'hangen slingers op'

Agractie zegt "blij met dit nieuws" te zijn en stelt dat het schrappen van de maategel voor veel boeren een "opluchting" zal zijn.

Wil Meulenbroeks, voorzitter van de vakgroep Melkveehouderij van de Land- en Tuinbouworganisatie (LTO), staat klaar "om de slingers op te hangen". "Boeren hoeven straks niet te kiezen tussen de gezondheid van hun dieren of het naleven van regelgeving."

Honderden boeren protesteren in De Bilt tegen veevoermaatregel
97
Honderden boeren protesteren in De Bilt tegen veevoermaatregel