Aan het einde van het coronadebat van woensdag in de Tweede Kamer waren er nog te weinig Kamerleden aanwezig om een stemming te kunnen houden over een betere beloning van zorgmedewerkers. Volgens leden van de oppositie zijn de coalitiepartijen "weggerend" om de stemming tegen te houden, maar de coalitie spreekt dit tegen.

De hoofdelijke stemming moest gaan over een motie over een structurele salarisverhoging voor zorgmedewerkers, die PVV-fractievoorzitter Geert Wilders woensdag nog had ingediend. Om deze stemming door te laten gaan, hadden er minimaal 76 leden aanwezig moeten zijn, maar volgens de NOS waren er maar 62.

Fractievoorzitters Wilders, Jesse Klaver (GroenLinks) en Lodewijk Asscher (PvdA) spreken alle drie van een "ondemocratische" actie. "Zorgmedewerkers lopen niet weg voor de coronacrisis. Zij verdienen geen politici die voor hen weglopen", zegt Klaver op Twitter.

Paul van Meenen, Kamerlid voor coalitiepartij D66, ontkent dat er sprake is van "wegrennen". Hij beroept zich daarbij op een regel die voorschrijft dat er voorbereidingstijd nodig is voordat er een hoofdelijke stemming plaatsvindt.

Diederik Gommers, de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care en lid van het Outbreak Management Team, reageert in het televisieprogramma Op1. "Verwacht van ons geen heldendaden als we hier niet over kunnen praten", zegt hij.

Al drie keer eerder werd een poging gedaan de beloning voor zorgmedewerkers te verbeteren. De laatste stemronde hierover was op 23 juni, toen het voorstel werd weggestemd met een nipte meerderheid.

Gommers emotioneel door afwezigheid coalitie bij debat over zorglonen
183
Gommers emotioneel door afwezigheid coalitie bij debat over zorglonen