Het is vanaf volgend jaar juli niet meer toegestaan om stroomstootapparatuur te gebruiken bij de training van honden, blijkt uit een besluit van minister Carola Schouten dat zaterdag is gepubliceerd. Ook de politie en het leger moeten op zoek naar alternatieve trainingsmethodes, schrijft de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Dit jaar werd al het gebruik van de stroomhalsband voor de opvoeding van honden afgeschaft. De stroomschokken werden gebruikt om ongewenst gedrag van honden richting mensen of andere dieren te voorkomen, maar wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het welzijn van het dier erdoor ernstig wordt verminderd.

Eerder gold voor bepaalde doeleinden, zoals het trainen van honden voor "geheime operaties door bepaalde overheidsdiensten", nog een uitzondering op de regel. Nu moet ook in die gevallen gestopt worden met stroomschokken. Hoewel de gebruiker van de apparatuur voldoende ervaring en deskundigheid kan hebben, lijdt de hond er te veel onder.

"Houders van honden die stroomstootapparatuur gebruiken, zullen moeten uitwijken naar andere methodes om gedragsverandering bij de hond te bewerkstelligen", schrijft Schouten. Volgens de minister zijn diverse methodes opgedoken die niet meer uitgaan van stroomstootapparatuur, maar het belonen van positief gedrag van de hond.

Hondentrainers die na 1 juli 2021 alsnog gebruik maken van stroomstootapparatuur, plegen een misdrijf, benadrukt Schouten. Zij kunnen worden aangeklaagd voor dierenmishandeling.