Rob Jetten doet geen gooi naar het partijleiderschap van D66, maakt hij dinsdag in een aan D66-leden gerichte brief bekend. Jetten schaart zich volledig achter de kandidatuur van minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking), maar is niet van plan de politiek te verlaten.

"Ik ben pas net begonnen en nog lang niet klaar", schrijft de fractievoorzitter. "Komende zomer zal ik me dan ook met veel plezier melden voor onze kandidatenlijst."

Na het vertrek van Alexander Pechtold nam nieuwkomer Jetten de leiding over de D66-fractie over, maar het partijleiderschap bleef onvervuld. Jetten maakte er geen geheim van erover na te denken om ook lijsttrekker te worden, maar ziet daar nu dus van af.

Zondag maakte minister Kaag bekend de kar te willen trekken. "Ik steun haar kandidatuur met heel mijn hart", aldus Jetten. Hij ziet in haar "een ervaren partijleider" die Nederland internationaal op de kaart kan zetten en uit de coronacrisis kan leiden.

Met de terugtrekking van Jetten lijkt de lijsttrekkersverkiezing een formaliteit. Eerder haakte Kajsa Ollongren wegens gezondheidsklachten af en er hebben zich nog geen serieuze tegenkandidaten gemeld. Jetten is wel gevraagd om zich hoe dan ook te kandideren, zodat de partij in ieder geval iets te kiezen heeft. Daar ziet hij toch van af, omdat hij Kaag als "de gedroomde kandidaat" ziet.

Kandidaat-lijsttrekkers die zich in de strijd willen mengen, kunnen zich tot 3 augustus melden. De leden kunnen van 20 augustus tot en met 2 september stemmen.